Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Porta akcióba kezd Ladánybenén

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6010
Tegnap Kunbaracs és Ladánybene határán, egy dűlőúton viziteltek a Porta aktivisták. Az útszéli elhagyott, leromlott szakrális kisemlékek megmentését célzó programjukban, amelyekben már eddig is több, mint félszáz kereszt és egyéb megáldott intézmény került fölújításra, most egy különlegességre figyeltek fel. Lajosmizsén, a jeles lokálpatrióta Balog Csaba tanár talált rá a határbéli portyái során a képeinken is látható, egy stáció jellegű építményre, amelyben egykoron egy Szent Mihály festményt helyezett el a donátor. Ma már ez az ikonfal szinte százszázalékosan tönkrement. Az alapja megdőlt a dűlőút homokjában. Az ablakok keretét elpusztította az időjárás.
A Porta delegáció elsőként szakirodalmi adatokat keres, hogy megismerje a kisemlék múltját, alapítási körülményeit, értékét. Ezt követően műemlékvédelmi szakemberek bevonásával tervet készítenek a megújításra. A Porta Szent Ilona Keresztkör munkatársai már felvették a kapcsolatot Kardos Attilával, Ladánybene polgármesterével és megállapodtak, hogy a civil közösség minden lehetséges segítséget megkap ez újabb vállalásához. Már csak azért is, mert a település vezetése többször foglalkozott a határban levő lokális értékű kincsek megőrzésével. Sajnos azonban eddig anyagi erőt nem tudtak koncentrálni a tervek valóra váltására. Időközben felmerült az is, hogy több hasonló építmény is van a település határában, valószínűleg egy kéztől származóan. A föllelt értékek összehasonlító elemzése is hamarosan megkezdődhet. Ez feltehetően segíteni fogja a felújítás szakszerűségét és metódusait is.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés