Kezdőlap
EUR: 363.5500; USD: 300.4000; CHF: 328.2000
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Ferences konferencia

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__107
Egy évvel ezelőtt, a jubileumi Hírös Héten hagyományteremtő szándékkal rendezett konferenciát a Porta a kecskeméti ferences szerzetesek szolgálatáról. A rendezvény természetesen idén is folytatódott, most is a Kodály Intézet adott otthont a tanácskozásnak, amelynek tematikája ezúttal két jeles kutatóhoz kapcsolódott. A pénteken délelőtt 10 órakor kezdődő konferencia sok szálon kötődött Szent Ferenc fiaihoz, valamint a néprajzi kutatás jeles alakjához: a száz éve született Bálint Sándor szegedi professzorhoz. Ugyanakkor tisztelegtek a rendezvényen a 60 éve született dr. Bárth János, a Bács-Kiskun Megyei Múzeumszervezet igazgatója munkássága előtt is.
A Bálint Sándor és Bárth János munkássága című találkozó 10 órakor kezdődött az egykori ferences rendházban, ahol Bárkányi Ernő érseki helynök üdvözölte a résztvevőket, majd dr. Sárközy István alpolgármester mondott köszöntő beszédet. Ezután Bárth János tartott rendkívül érdekes előadást a Duna-Tisza-köze régi szakrális tereiről, valamint azokról a búcsújáró helyekről, amelyek vonzása a ferenceseknek köszönhetően kiterjedt erre a területre is. A konferencia végén Lévai Jánosné, az Oktatási és Egyházügyi bizottság tagja is szólt a város vallási turizmusának fejlesztésére vonatkozó elképzeléseiről, amelyek támogatásra találtak a jelenlévők körében. A rendezvény következő részére a Porta Egyesület dísztermébe invitálták a jelenlévőket, ahol dr. Juhász Antal, a Szegedi Egyetem tanára nyitotta meg a Bálint Sándor emlékére - a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből - összeállított fotókiállítást. A „Vándor a néplélek útján” című tárlat megnyitóján oklevelet és emlékplakettet adott át Bárkányi Ernő dr. Bárth Jánosnak „azért a szolgálatáért, amellyel hozzájárult templomaink és közösségeink gazdagításához.” Az ünnepi pillanatok után a Barátok temploma fioretti udvarában folytatódott a rendezvény. Bár egész délelőtt felhős volt az idő, az égieknek hála éppen ekkor sütött ki a nap. Így verőfényes időben avathatta fel dr. Balogh László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke Kecskemét legújabb napóráját, amelynek különlegessége, hogy mutatója maga a Szent Ferenc szobor, számlapja pedig a kút peremén található. A Marton Géza által készített időmérő a város Virágembereinek adományaiból születhetett meg.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés