Kezdőlap
EUR: 366.4200; USD: 307.1900; CHF: 330.5600
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

„ADJ VÉRT GYERMEKEINKÉRT!”

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1282
Ezzel a mottóval ma a Csiperó keretében a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban 10-14 óra között véradó napot tartottak. A véradást már az előző Csiperón, vagyis 2006-ban is megrendezték, ezért mondhatni, hogy már-már hagyományossá válik, hogy a kecskemétiek élhetnek a lehetőséggel, hogy mások életén segíthessenek. Fábián Géza, a Kecskeméti Vérellátó Állomás Donorvizsgáló főorvosával beszélgettünk a véradás nem épp hétköznapi részleteiről. (MF)
Mint kiderült, a véradás nem úgy zajlik, mint a legtöbben gondolnák, vagyis nem úgy történik, hogy a véradó donor beül a fotelba, leveszik tőle a vért, és boldogan távozik. Ha ugyanis valaki betért a Kecskeméti Ifjúsági Otthon tükörtermébe, akkor először is kapott egy kérdőívet, melyben betegségéről, korábbi véradásáról, kábítószerfogyasztásáról, szexuális és egyéb betegségeiről kellett beszámolnia. Egy gyors kivizsgálás is megelőzi a véradást, de a levett vért is megvizsgálják, pl. a vércsoport megállapítása, illetve többek között AIDS és fertőző májgyulladás kiszűrése miatt. 18-60 év közöttiek adhatnak vért, de arra is figyelünk, hogy a véradást megelőző hat hónapban nem tetetett-e magára tetoválást vagy piercinget. Ha igen, akkor várni kell, amíg letelik a megjelölt időintervallum. A véradás során 450 ml vért vesznek le, s mivel kb. 50 főre számítanak, több, mint 22 liter vér gyűlik majd össze. A levett vért Szegeden részletesebben is megvizsgálják, aztán visszakerül Kecskemétre, amely az országos vérellátottságot tekintve az első harmadban foglal helyet.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés