Kezdőlap
EUR: 365.9600; USD: 313.2100; CHF: 339.3400
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A csillagászat éve a kecskeméti planetáriumban

| Feltöltve: | | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__4171
2009 folyamán izgalmas jelenségeknek lehetünk tanúi az égboltra tekintve. Az évszázad leghosszabb napfogyatkozása 2009 július 22-én lesz, és 6 perc 39 másodpercig látható egy keskeny sávban India. Bangladesh és Kína területén. 2009 november közepén a Leonidák meterorraja érkezik, valószínűsíthetően több mint 500 meteor/óra gyakorisággal, ami óriási szám. Október közepén a Jupiter látható az alkonyi égen, kiváló időben arra, hogy a nagyközönség láthassa az óriásbolygót és holdjait kis távcsöveken keresztül.
A Csillagászat Éve 2009 a nagyközönséget szeretné programjaiba bevonni, és emiatt amatőrcsillagászok segítségét kérte a programok szervezésére és végrehajtásához. Az ő lelkesedésük közismert, a segítők ezen hadserege napról napra növekszik, és a legkülönbözőbb módokon támogatja a csillagászatot. A világon immár több ezer ember dolgozik a Nemzetközi Év programjain, megalakítva ezzel a valaha létezett legnagyobb csillagászati hálózatot. A Charitas Rádió vendége E. Kovács Zoltán, a kecskeméti planetárium vezetője, őt kérdezte riporterünk, hogy ők hogyan készülnek a csillagászat évére.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés