Kezdőlap
EUR: 360.9500; USD: 304.3400; CHF: 335.0300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Porta Egyesület küldöttsége Belgrádban

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__289
Népes kecskeméti küldöttség vett részt július 22-én, szombaton a Porta Egyesület által szervezet zarándoklaton, melynek célpontja a belgrádi várhegy volt. Itt tartottak nagyszabású ünnepséget a nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából, a Külügyminisztérium és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség rendezésében. A Porta Egyesület delegációja magával vitte azt az emlékzászlót, amelyet támogatói segítségével készíttetett el, és amelyre még a hírös városban szalagot kötött fel dr. Szécsi Gábor polgármester, valamint dr. Balogh László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is.
A Hunyadi János vezette törökverő sereg, illetve Kapisztrán János, ferencesrendi szerzetes keresztes harcosai diadalának helyszínén Szőllősy Vágó László, a VMMSZ titkára köszöntötte a több száz ünneplőt, majd Bogdán József, törökkanizsai katolikus plébános, valamint Móricz Attila, torontálvásárhelyi református lelkész koncelebrált ünnepi szentmisét. Részt vett a megemlékezésen Papp Sándor, Magyarország belgrádi nagykövete, valamint Nenad Bogdanovic, a város főpolgármestere is. Papp Sándor kihangsúlyozta, hogy a magyar nép emlékezetébe örökre bevésődött a nándorfehérvári hősök dicsősége, melynek köszönhetően hetven évig nem érte újabb támadás délről a Magyar Királyságot. Ez tette lehetővé többek között azt is, hogy Hunyadi János fiát, Mátyást királlyá koronázták. Ez a fényes diadal, amelynek részesei voltak szerbek, horvátok, lengyelek és még sok más nemzetiség fiai is, kiemelkedő a mai napig kiemelkedő példája a térség népei szabadságküzdelmének. Az ünnepség zárasaként a jelenlevő hivatalos és civil szervezetek – köztük a Porta Egyesület - képviselői megkoszorúzták a nándorfehérvári hősök emlékhelyét. A találkozót záró rendhagyó történelemóra előtt Bogdán József plébános megáldotta a Porta és támogatói által készíttetett emlékzászlót.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés