Kezdőlap
EUR: 316.8500; USD: 279.8800; CHF: 281.4800
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművész szövő kiállítása látható a kamarában

| Feltöltve: | Forrás: keol.hu | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__28944
Barcsikné Tercsi Ibolya "Magyar Kézműves Remek" díjas népi iparművész, szövő kiállítása nyílt meg 2018. július 10-én, kedden 16.00 órakor a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

A kiállításra érkezetteket Tasi László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke köszöntötte, majd Székelyné Kőrösi Ilona művelődéstörténész, főmuzeológus nyitotta meg a tárlatot. A kiállítás megtekinthető 2018. július 31-ig munkanapokon, 08:00 és 17:00 óra között.

Barcsikné Tercsi Ibolya így vall magáról:

"1962-ben születtem Kecskeméten, de Ballószögön és Kerekegyházán töltöttem a gyermekkoromat. 1978 óta élek Kecskeméten és tanulmányaimat is itt végeztem.

1984-ben helyezkedtem el a Szórakaténusz Játékmúzeumban és ott ismerkedtem meg a szövéssel. Egyre több mesterséggel ismerkedtem meg és sajátítottam el az alapfogásokat. 1988-óta tartok kézműves foglalkozásokat, szakköröket, tanfolyamokat felnőttek és gyermekek részére egyaránt. elsősorban a textil területén nemezelés, batikolás, bábkészítés és természetesen a szövés, valamint gyöngyfőzés, gyertyakészítés és további természetes alapanyagú játékok készítése. a gyermekfoglalkozások programjait az ünnepekkel és a népszokásokkal kötöttem össze.

Időközben a Magyar Művelődési Intézet által szervezett alap- majd középfokú szakképzést szereztem meg szövés szakon. 1997-ben a Pedagógiai és Közművelődési Intézetnél közművelődési szakember és népi játszóházvezető szakképesítést szereztem.

1991-ben lettem tagja a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesületnek, melynek 8 éven át voltam a titkára. A kezdetek óta minden évben részt veszek a kézműves táborokban, és az ifjúsági alkotótábor szakmai vezetőjeként is tevékenykedtem csaknem egy évtizedig.

Rendszeresen kapok meghívást nyári programokra, mint szakmai előadó, illetve táborvezető. Kedvenc tevékenységem a mesterség-bemutató. Gyakran kapok felkérést nagyszabású rendezvényeken való élő bemutatkozásra. Egyik legfontosabb helyszín a Budai vár, ahol minden évben megrendezik a Mesterségek Ünnepét. Lehetőségem nyílt arra, hogy a szakmai tapasztalataimat átadjam külföldön is. Jártam Németországban, Csehországban, Lengyelországban, valamint Belgiumban szakmai vásárokon, bemutatókon, kiállításokon.

Jelenleg szellemi szabadfoglalkozásúként kézműves foglalkozásokat és játszóházakat vezetek többnyire óvodákban és iskolákban."

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés