Kezdőlap
EUR: 360.3300; USD: 303.3600; CHF: 333.1400
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

ELHUNYT TERES ÁGOSTON jezsuita csillagász professzor

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__941
Gyászolunk! Egy kiváló, Kecskemét-Kerekegyháza puszta-i születésű tudóst, a piarista gimnázium egykori növendékét, a Porta Egyesület tiszteletbeli tagját, vezető Porta Partnerét búcsúztatjuk szomorúan. December 21-én súlyos betegség után Norvégiában elhunyt Teres Ágoston jezsuita szerzetes, csillagász professzor, a Vatikáni Obszervatórium munkatársa.
Teres Ágoston 1931. január 25-én Kecskeméten (a városhoz tartozó kerekegyházi pusztán) született. Középiskolai tanulmányait szülővárosában a piaristáknál és Pápán a bencéseknél végezte. 1949-ben Budapesten felvételt nyert a jezsuita rendbe, majd a Hittudományi Akadémián filozófiát és teológiát tanult. Később a burgosi és a frankfurti főiskolán licenciátust szerzett teológiából és biblikumból. 1961-ben Norvégiába hívták, hogy a Skandináviában szórványban élő magyarok lelkigondozását végezze. Eközben az oslói egyetem természettudományi karán matematika–fizika–csillagászat szakos tanári oklevelet szerzett. Publikációi angol, német és norvég szaklapokban jelentek meg. Elsősorban napfizikával, kozmikus geofizikával, kozmológiával és bibliai csillagászattal foglalkozott. 1984-től lett társasztronómusa a Vatikáni Csillagvizsgálónak. Amikor hazajár nálunk is szívesen tartott előadásokat. 1994-ben jelent meg magyar nyelven, majd 2000-ben angol nyelven is fő műve, a „Biblia és asztronómia" című könyv, amely többek között a betlehemi csillagot érintő tudományos kutatásokat is összefoglalja. A Porta Egyesület még a jeles tudós életében emlékművet állított Teres professzor emlékére. A piaristák terén, a gimnázium előtt, igen népszerű a Márton Géza - Fellegi Tamás által megépített horizontális napora. Mindíg szívesen emlegette és köszönte ezt szép lokálpatrióta figyelmességet. Teres Ágoston temetésére előreláthatólag Budapesten kerül sor.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés