Kezdőlap
EUR: 366.4200; USD: 307.1900; CHF: 330.5600
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Eszperantó - vége a bábeli zűrzavarnak?

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1283
A Csiperó Fesztivál egyik mai érdekessége az egész nap folyamán látogatható eszperantó stand volt, ahol a népszerűsítő anyagok mellett pár perces kedvcsináló nyelvoktatásban is részesülhettek az érdeklődők. Az eszperantó történetéről, hasznáról és használatáról Harnyos Ferenc, a Barátság Eszperantó Egyesület vezetőségi tagja beszélt.
A nyelv alapjait Lazaro Ludoviko Zamenhof varsói szemorvos rakta le. Népszerűségét az egyszerű nyelvtannak és a nemzetközi szavakban gazdag szókincsnek köszönheti, amelyek többsége az újlatin nyelvekből jöttek. "Ha valakinek azt mondom, hogy már legalább 1000 eszperantó szót tud, akkor nem állítok valótlanságot" - érzékelteti Harnyos Ferenc. Magyarországon - mint ahogy világszerte - a mozgalmi jelleg visszaszorulóban van, annak köszönhetően, hogy 2000-től elfogadott vizsganyelv, igen népszerű a közép- és felsőfokú intézménybe járó fiatalok között. Mintegy 4000-en vizsgáznak belőle évente. Amellett, hogy könnyű nyelv, igen jó közösségépítő, hiszen a világ számos országára kiterjedő hálózatot épített ki a mozgalom, melynek tagjai egymást szívesen segítik például nyaralások alkalmával ingyen szállással, amely a fogadó félnek is igen hasznos a nyelvgyakorlás szempontjából. A délután folyamán találkozóra került sor a főtéren, ahol többek között elénekelték az eszperantó himnuszt. Külföldről is érkeztek látogatók, például Lengyelországból, akik minden nehézség nélkül jól megértették egymást e mesterséges nyelv segítségével.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés