Kezdőlap
EUR: 330.3300; USD: 297.6800; CHF: 301.3000
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

HALLÉ FŐZŐ FŐMOGULOK TALÁLKOZÓJA VERÁNKÁN

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__488
A PORTA GASZTRÓ munkacsoport sokat és szenvedélyesen dolgozik azért, hogy a változó világban fönnmaradjon a magyar étel-készítési, ízesítési hagyomány. Ne feledjke a legifjabb korosztály a halász-, pákász-, vagy pásztor emberek által használt alapanyagokat, eszközöket, módszereket. Hisszük: hogy mindennek aztért az igazi letéteményese az ember, a jó ízlésű, korrek és következetes szakács. A Veránkán nrendezett PORTA HAL-PARTIN jeles mestereket találkoztattunk....
Még csak az előkészületek folynak zajlanak Baján. Még várakozni kell a kopoltyúsok-világtalálkozójára. A PORTA GASZTRO MUNKACSOPORT azonban már előre dolgozott: a festői Veránka-szigeten, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat üdülőjében baráti bográcspartira összehozta a világ két, vitathatatlanul legjobb bajai-halászlé főző mesterét, Pápics Jánost, a szeremlei illetőségű, Kecskeméten, a Sugovica Halászcsárda tulajdonosaként munkálkodó halfőző bajnokot, illetve az örökös nagymestert, a verhetetlen Kohl Jánost (Érsekcsanád/Veránka, megyei önkormányzati üdülő). A társaság tagjai között megjelent a kegyetlen tollú gasztró-itész – aki nem ismeri az eufémiát - Tiszavölgyi Gábor is. Az előkészítő szervezők (és azok akik ismerik a két szenvedélyes férfit) kegyetlen küzdelmet, reggelig tartó – atrocitásoktól sem mentes – vitákat jósoltak. Így próbálták irigyen megakadályozni a két csillag különleges, igen ritka együttállását. A föltételezés azonban hiú koncepció maradt. Igaz, hogy egy ügyes csellel, Kohl kizárta Pápicsot a léfőzés előkészületeinek a megtekintéséből, elemzéséből. Az is igaz, hogy a nyers hal már bogrács-kész volt amikor a helyszínre ért a két maistro. Ennek ellenére nyugodtan állíthatjuk: korrekt volt a mustra, a módszerek a hagyományosak és idegességnek, zavarnak jelét sem fedezhettük föl. Pápics János nem kritizált, nem próbált vitát nyitni a mennyiségeken, az összeállítás arányain, anyagain. Amikor az asztalra került a mesteri eledel jó étvággyal fogyasztotta. Annyit jegyzett meg: a lé rendben volt! Ami nála a legnagyobb dicsérettel ér föl. A jó kedvű társaság végül éjjeli egyig cserélte ki véleményét a világról, a természet szépségeiről, a vadászat, a horgászat és a halászat fortélyairól.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés