Kezdőlap
EUR: 325.4100; USD: 289.3800; CHF: 294.0600
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Hőség - Már a héten indul a szőlőszüret a korai fajtákkal

| Feltöltve: | Forrás: keol.hu | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__29030
A nagy meleg miatt már augusztus elején elkezdik a szőlőszüretet a korai fajtákkal, de a középérésű fajtákat is a szokásosnál három héttel előbb szüretelik a gazdák. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A klímaváltozás következtében egyre inkább az északi országok felé tolódik a szőlőtermesztés, Magyarországon azonban, kedvező elhelyezkedése és adottságai miatt még így is jó minőségű, zamatos gyümölcs terem. A meleg, aszályos nyarak és a gyakran tapasztalható extrém meleg hatására felértékelődnek az ország délkeleti, keleti hegyoldalai.Míg korábban október utolsó vasárnapjánál előbb nem szüreteltek olaszrizlinget, addig az elmúlt években már szeptember közepén szüreteltek.

A nagy meleg hatására a savak kiéghetnek a szőlőből, ezért is szedik le korábban a termést, még akkor is, ha ez a cukorfok kárára megy. A mostanihoz hasonló nagy melegek ellen a növény úgy védekezik, hogy bezárja a gázcserenyílásait, ami nem kedvez a gyümölcsnek, hiszen megáll a cukorképződés és a fejlődés.

A kánikula miatt úgy tűnik, hogy idén a megszokottnál korábban, augusztus 5. és 10. között elkezdik a szüretet a korai fajtákkal, és ha az előttünk álló időszak időjárása átlagosan alakul, akkor még a kánikulai napok ellenére is jó minőségű, átlag feletti mennyiségű termés várható, ami 8-10 tonnát jelent hektáronként.

Idén márciusban a kemény fagyokkal kellett megküzdeniük a gazdáknak, majd áprilisban a hirtelen jött tavasz, májusban pedig a nyári meleg jelentett kihívást, bár míg tavaly öt kánikulai ciklus volt, idén eddig csak egy. A gazdák abban bíznak, hogy a nyár hátralévő részében nem lesz hosszan tartó, intenzív csapadékot hozó időjárás, mert az súlyosan érintené a szőlőültetvényeket. Bár néhol már felütötte fejét az esca nevű gombás betegség.

(MTI)

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés