Kezdőlap
Kecskemét: 21 C°,
18.36 km/hNyugati szél, közepesen felhős
26
18
EUR: 322.8400; USD: 274.9400; CHF: 276.6300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kecskeméti diákok sikere a Reformáció 500 „Az én reformációm” című kisfilm pályázaton

| Feltöltve: | Forrás: keol.hu | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__27182
Kiválasztották a Reformáció 500 "Az én reformációm" című kisfilm pályázatának nyertes filmjeit, melyekből kiderül: milyen sok jelentéssel bírhat a reformáció üzenete. A pályázat második helyezettje két kecskeméti diák, Csiszár Gergely és Maróti Márk a kecskeméti Református Gimnázium és a Katedra Középiskola tanulói, lettek.

A Reformáció Emlékbizottság telefonos kisfilm-pályázatában arra kérte a fiatalokat, hogy vegyék filmre, mit jelent számukra a reformáció. Voltak, akik a reformáció egy-egy kiemelt emlékhelyére látogattak el, mások főleg az érzelmek, hangulatok átadására fókuszáltak, végig szem előtt tartva a reformáció szellemiségét. A pályázók mobiltelefont, digitális kamerát, illetve GoPro kamerát használhattak a felvételekhez.

A beérkező pályamunkákat Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Pozsgai Zsolt filmrendező, Csizmazia Gábor filmkritikus és Hirsch Tibor, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense értékelték.

"Sokféle filmet kaptunk, rendkívül színes volt a felhozatal, hiszen ahány ember annyi nézőpont. Voltak, akik humorosan közelítettek a reformáció kérdésköréhez, mások inkább az ironikus hangvételt részesítették előnyben. Az biztos, hogy nem volt könnyű dolgunk a zsűrizésnél" - árulta el Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

Tirpák Orsolya kisfilmje nyerte el leginkább a zsűri tetszését. "A reformáció kérdéskörét, történetiségét járja körbe egy kis katarzissal zárva a filmet" - magyarázta Hirsch Tibor, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense. "Orsolya filmjének az az erőssége, hogy tömör, lényegretörő, a reformáció értékeihez kapcsolódó asszociációkra épül" - egészítette ki Csizmazia Gábor filmkritikus.

A klip kategória második helyezettje, a kecskeméti Református Gimnázium és a Katedra Középiskola tanulói, Csiszár Gergely és Maróti Márk párosa is elvarázsolta a zsűrit érzelmes, hangulatok átadására fókuszáló rövidfilmjével. "Tetszettek az átgondolt operatőri vágások és az, hogy generációkat köt össze, így ábrázolva a reformáció szellemiségét." - árulta el Pozsgai Zsolt, filmrendező.

Az első helyezett kisfilmjét többek között az emlékév kiemelt eseményén, a Nemzeti Megemlékezésen vetítik le, melyet a protestáns egyházakkal közösen szervez a Reformáció Emlékbizottság a Papp László Budapest Sportarénában, 2017. október 31-én.

A díjazottak

1. helyezett: Tirpák Orsolya https://www.youtube.com/watch?v=Tww0DyryjJQ

2. helyezett: Csiszár Gergő - Maróti Márk4e3w https://www.youtube.com/watch?v=sgLW4axznvU

3. helyezett: Fekete-Erdős Ágnes https://www.youtube.com/watch?v=F6KyGIOET-c&feature=youtu.be  

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés