Kezdőlap
EUR: 345.6900; USD: 294.2300; CHF: 321.2100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kecskeméti kitüntetettek a 100 éves Nőnapon

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1126
A száz éves Nőnap alkalmából dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, Simon Gábor államtitkár és Mandur László az Országgyűlés alelnöke március 6-án csütörtökön emlékplakettet és oklevelet adományozott a Parlamentben.
A Nőnapot a századfordulón a nőket is megillető jogokért küzdő erős nemzetközi nőmozgalom tette ünneppé. A nőmozgalom eredményei mára beépültek mindennapi életünkbe. A nők választhatnak és választhatók, munkát vállalhatnak és a férfiakkal azonos jogokat élveznek – hangzott el a fórumon. A nők és férfiak társadalmi egyenlőségének megteremtése érdekében további feladatok állnak előttünk. Napjainkban fontos megoldandó probléma, hogy a többi között megszüntessük a családon belüli erőszakot, a nők bántalmazását, érvényesüljön az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. Éppen ezért fontos bemutatni, hogy a nők is sikeresek lehetnek a gazdaságban, a politikában, a kultúrában és a közéletben egyaránt - hangsúlyozta Dr. Lamperth Mónika miniszter expozéjában. Ezután elismerésben részesített olyan hölgyeket, akik hivatásuk kiválóságai közé tartoznak, és példaként szolgálhatnak a nők és férfiak számára egyaránt. Mindannyian olyan célokért küzdenek, amelyek a nők egyenjogúságát, megbecsülését, elismerését segítik. A díjazottak személyére civil szervezetek, szakmai szervezetek, köztestületek és államigazgatási szervek tettek javaslatot. A díjazottak között van borász, börtönigazgató, énekes, építész, festő, jelnyelvi tolmács, katona, katasztrófavédelmi szakértő, költő, mentős, orvos, óvónő, pedagógus, politikus, postás, rendőr, repülőgép-pilóta, sportoló, színész, táncos, vasutas, újságíró, ügyvéd és védőnő is. A Porta Egyesület szintén meghívott képviselője örömmel látta és szívvel gratulált két kitűnő kecskeméti közéleti személyiségnek, akik az elismertek között voltak: Kissné Kollár Eszternek, az Első Magyar Vidéki Nőegylet elnökének, akit a civilmozgalom bátorítása, pártolás, ügyében sokan ismernek Bács-Kiskunban, illetve a megyeszékhelyen. Hasonlóan méltán kapott elismerést Farkasné Fazekas Mária, polgári védelmi őrnagy, a kecskeméti Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője, évek óta kitűnő eredményeket fölmutatva. A Porta régi meghívottjait is üdvözölhettük a díjátadó ünnepségen a többi között dr. Ferge Zsuzsa szociológust, Sebestyén Márta énekesnőt. Gratulálunk a kitüntetetteknek. Pénteken délben a Porta Egyesület dísztermében is ünnepi pillanatoknak lehettünk részesei. A civil szervezet és társegyesületek hölgy tagjait köszöntöttük. Az ünnepi megemlékezést Bukovinszky Zsolt tartotta, a magyar irodalom jelesei, a szebbik nem dícséretére szánt költeményeinek fölidézésével. Ezt követően baráti eszmecserén idézték föl a mindennapi munka emlékezetes pillanatait a nők, a civil mozgalmakban vállalt szerepét, áldozatait.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés