Kezdőlap
EUR: 360.9500; USD: 304.3400; CHF: 335.0300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Keresztmentők

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__846
(PN / RA) - A Kalocsa déli szállásain található keresztek és Mária-képek történetét mutatja be a Kalocsai Múzeumbarátok körének új kiadványa, amelynek célkitűzése mintegy rímel a Porta Egyesület Szent Ilona Körének grandiózus tervére.
Az Öreg-köröszt című munka huszonkilenc út menti kereszt és képfülke történetét dolgozza fel, amelyek közül tizenhat ma is áll. A múzeumi értekezések sorozat tizedik darabjának szerzője Romsics Imre múzeumigazgató, aki két év kutatási eredményeit tárja most az olvasók elé. Vizsgálódásai számos, eddig nem- vagy kevéssé ismert tényre világítanak rá. Így többek között arra, hogy nem a XIX. században, hanem egy évszázaddal korábban állították a kereszteket a szállásokon, amelyek lakói felettébb buzgó vallási életet éltek. Vasárnaponként a külterületeken élő emberek a szabad ég alatt, a Mária-képeknél imádkoztak. A Kalocsa környékére jellemző Mária-kultuszt egyébként plasztikusan fejezik ki az itteni keresztek, amelyeken Jézus lába alatt rendre megjelenik a Szűz Mária alakja. Mint arról honlapunk beszámolt: a tudományos kötet célkitűzéseivel - azaz a feltárás igényével - egybecsengő szándékot fogalmazott meg nemrég a Porta Egyesület Szent Ilona Köre, amikor tervbe vette, hogy elkészíti a rekonstrukcióra szoruló, vagy teljes egészében cserére váró Krisztus-jelek, keresztek Bács-Kiskun megyei jegyzékét, illetve térképét. A civilek szerint azért is fontos egy ilyesféle leltár elkészítése, mivel a növényzet - a fák, bokrok - által elrejtett szakrális jelek sokkal inkább ki vannak téve a vandálok pusztításának. Az aktivisták szerint az út széli keresztek újbóli felfedezéséhez nem kell nagyobb összeg, elég az útfenntartók odafigyelése.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés