Kezdőlap
EUR: 346.3800; USD: 292.4500; CHF: 321.9400
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Korona, kenyér és rózsák – kiállítás Szent Erzsébetről

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__715
Árpád-házi Szent Erzsébet életét és cselekedeteit mutatja be az a kiállítás, amely 2007. október 21-én nyílik a Porta Egyesület Dísztermében.
Október 21-től látogatható a Porta Egyesület Dísztermében a „Korona, kenyér és rózsák” című vándorkiállítás, amely a nyolcszáz évvel ezelőtt született Árpád-házi Szent Erzsébet életét mutatja be az érdeklődőknek. A 1 x 1,3 méteres nagyságú képeket tartalmazó tárlat anyaga a Szent Erzsébet Iroda révén jut el Kecskemétre. Szent Erzsébet a feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmad-rend és a szeretetszolgálat, a Karitász védőszentje. Alakja a hívők és minden humánusan gondolkodó ember számára egyaránt példaértékű. Áldozatos élete számos művészt megihletett: festmények, zeneművek, irodalmi alkotások tisztelegnek előtte. A mostani kiállítás címe arra a legendára utal, mely szerint a szegényeket egész életében gyámolító Szent Erzsébet egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, amikor is sógorával, Henrikkel találkozott. Kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet – tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást – így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában. A legenda szerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Szent Erzsébet tisztelete nagyon gyorsan elterjedt egész Európában – egymás után alakultak a nevét viselő kórházak, templomok, kápolnák és kolostorok. Az élete és cselekedetei előtt adózó mostani kiállítást Bárkányi Ernő, a Barátok templomának igazgatója, a Porta Egyesület elnöke nyitja meg 2007. október 21-én 10:30-kor.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés