Kezdőlap
EUR: 359.2300; USD: 295.3500; CHF: 325.7100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Lakossági fórumot tartottak a mezei őrszolgálati díj bevezetéséről

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1359
Lakossági fórumot tartottak kedd délután a Kecskeméti Városháza dísztermében a mezei őrszolgálati díj bevezetéséről. A megbeszélésen az önkormányzat részéről Dr. Peredi Katalin jegyzőasszony és Dr. Molnár Tamás tanácsos vett részt, akik elmondták, hogy a város közgyűlése egy rendeletmódosítás miatt kérte a lakossági fórum összehívását.
A jegyzőasszony arról tájékoztatta a jelenlévő érdeklődőket, hogy a törvény szerint az önkormányzatok az idén már maguk dönthetnek arról, hogy működtetnek-e térségükben mezőőri szolgálatot, de ennek anyagi fedezetét saját erőből kell előteremteniük. A város vezetésének javaslata szerint ezt a pénzt úgy lehetne előteremteni, hogy a Kecskeméthez tartozó földterületeken gazdálkodó mintegy 1300 gazdálkodó területe nagyságának függvényében mezőőri járulékot fizessen. Ennek mértéke függne a terület nagyságától, a művelési módjától és attól, hogy található-e rajta mezőgazdasági épület. Például egy 2001 és 4000 négyzetméter közötti területű, épület nélküli gyümölcsös kert tulajdonosának 400 forint járulékot kellene fizetni-e évente. Ha sima szántóföld a terület, akkor 200 forintot tnne ki a járulék mértéke. Dr. Peredi Katalin elmondta, hogy a mezőőri szolgálat egy éves működtetése 27,5 millió forintba kerül, ebből négymillió forintot fedez a Földművelésügyi Minisztérium támogatása. A maradék 23 és fél millió forintot kellene összeadnia a környék 1300 gazdálkodójának. A fórumon részt vettek a mezőőrökkel szorosan együttműködő tanyavédelmi szolgálat vezetői is, akik elmondták, hogy manapság már nélkülözhetetlen a város környéki tanyavilágban a mezőőrök munkája. Véleményük szerint a mezőőri szolgálat annyira népszerű a tanyavilág lakói körében, hogy a városi önkormányzat által kikalkulált, szerintük is méltányosnak tartott összeget is kifizetnék a szolgáltatásért. Példaként említették, hogy azokon a területeken, ahol a tanyavédelem és a mezőőr szolgálat emberi dolgoznak, tavaly február óta nem történt súlyos bűncselekmény, és a bűnözés is mintegy 35%-al csökkent. A tanyavédelmi szakemberek felajánlották az önkormányzat képviselőinek, hogy közvélemény kutatást tartanak a földbirtokosok körében a mezőőri járulék ügyében, amit eddig nem kellett fizetniük a gazdáknak. Az önkormányzat képviselői megköszönték és elfogadták a felajánlást, az ügyben később újra egyeztetést hívnak össze.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés