Kezdőlap
EUR: 366.4200; USD: 307.1900; CHF: 330.5600
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

PORTA KÖNYVTÁR: a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Almanachja

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1316
Nem a szenzációs könyvek, a bestsellerek közé sorolható ugyan, mégis sokan - és nem csak a beavatottak - fogadják örömmel a napokban megjelent Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Almanachját. Ez a kötet az egyházi tartomány szervezeti felépítésének, személyi struktúrájának részletes bemutatása, adattára. Nagy tradícióval bíró munka. Közismert, hogy a római egyházban az első jeruzsálemi zsinat óta nagy jelentőséggel bír a hagyomány építését szolgáló adatgyűjtés, adat mentés. Az igazi, egy és örök anyaszentegyháznak ugyanis ellenőrizhetően bizonyítani kellett és kell ma is a folytonosságát, folyamatosságát.
Magyarországon az államisággal együtt intézményesült a kereszténység. Ez szerencsés a történeti alapokat kutatók számára, hiszen az egyházi állami adminisztráció egybefolyt, évszázadokig egy szervezetként működött, és az iratok megőrzését is hatalmi döntéssel garantálta. Így aztán egy-egy érseki hatósági terület esetében mindmáig rangos eseménynek számít, ha megjelenik egy összefoglaló. Ráadásul ma már nem csak a szolgáló papság adattára és a hivatali rend bemutatója a funkciója, hanem igen gazdag képi, tudományos elemző, ismeretterjesztő anyag is társul hozzá. Nincs ez másként a most megjelent kötet esetében sem. A helytörténészek, a magyar kulturális hagyomány intézményrendszerét kutatóknak is érdekes lehet például a Fejezetek a főegyházmegye XX. századi történetéből című, igen rangos tanulmány, amely dr. Lakatos Andor, a főegyházmegyei levéltár vezetőjének tollából származik. Hiánypótló mű, amelynek reményeink szerint egy bővített változata is születőben van. Manapság, amikor az egyháztörténeti kutatás virágkorát éljük, jó tudni, hogy ilyen rangos műhely megyénkben is működik. És persze azt is jó érzéssel konstatáljuk, hogy a Szent Istváni örökség - ha nem is hiánytalanul - létezik, él. Képes aktuális, naprakész válaszokat kínálni a postmodern kor kihívásaira is. A most megjelent Almanach, amely a Szent Pál év egyik jeles hozadéka, erre is nemes, értékes bizonyítékot kínál.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés