Kezdőlap
EUR: 359.2300; USD: 295.3500; CHF: 325.7100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

SAJTÓ, DE MIBŐL? AVAGY: MEKKORA AZ ÜVEGZSEB?

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1303
2004 áprilisa óta már átlátunk a szitán, illetve a zseben: az üvegzseb program indulása óta elvileg nem titok a zöldhasúak koordinátáinak részletes nyomon követése. Csak az a kérdés, hogy nem kezdenek-e az üvegzsebek homályossá válni, nem kellene-e kicsit megpucolni őket? Cikkünk azonban nem tényfeltáró, hiszen a tények adottak, mi több, nyilvánosak. Mi csak bemutatjuk a tényállást.(MF)
Ha a http://kecskemet.hu oldalon beleveszünk az önkormányzat útveszőibe, akkor a „Pályázatok, beszerzések » Beszerzések és közbeszerzések körében megkötött szerződések és támogatási szerződések” hangzatos labirintuson átvergődve magunkat már el is jutunk a kérdéses, elsőre talán kényesnek tűnő üvegzseb-lajstromhoz. Vizsgálatunk az átláthatóság végett az elmúlt egy évre koncentrál, vagyis 2007 júliusától ez év júniusáig követi nyomon, hogy vajon mennyi pénz csordogált a helyi sajtó felé? Az adatok több mint elgondolkodtatóak. Mindennek pedig az a sajátossága, hogy ezt bárki le is ellenőrizheti. Első pillantásra szembetűnő, hogy tavalyhoz képest 2008 januárjától drasztikusan visszaesett a megjelenő tételek száma: az egy-egy hónapra jutó, olykor tucatnyi pénzmozgás idén csupán havonta egy-két tételben merült ki. Mi több, a mi számunkra kérdéses terület, vagyis a sajtó részére folyósított támogatás 2008-ban 0, azaz zéró. Lássuk, hogyan jutottunk idáig! A vizsgált időszakban a legelső, összegszerűsíthető üvegzseb-tételt megalapozó döntés 2007. augusztus 1-én kelt, a Képviselőtestületi Osztály égisze alatt. A Kecskeméti Lapok Kft. Kapott 4.000.000,- Forintnyi támogatást Vállalkozói Szerződés jogcímen, a Városházi Hírekre. Azonban a mecenatúra csak 2007 végéig tartott. 2007. szeptember 3-án megint Képviselőtestületi Osztály, megint Kecskeméti Lapok Kft., csak épp Támogatási Szerződés. A tételek: a Hirös Hét Lapok kiadása, Ifjúsági honlap és internetes rádió, Homokgyöngy kiadása és 2007. karácsonyára Városkalauz elkészítése. A szerződés értéke: 5.754.000,- Forint, de ez is határozott időre, 2007 végéig kötött támogatás. A Képviselőtestületi Osztály 2007 évi utolsó tevékenységei közé tartozik a december 14-ei, 2.410.000,- Forintos támogatás a Kecskeméti Lapok Kft.-nek a 2008-as Kecskeméti Krónikára, illetve a december 17-ei, egymilliós juttatás a Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft. részére, a 2008-as Vállalkozó Cégtár kiadványra. Ezek a tények. Írásunk nem kíván számon kérni, nem kíván ítélkezni. Csupán helyzetjelentést adtunk a 2008 első félévi üvegzseb lista nyomtatott sajtós vonatkozásainak hiányáról.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés