Kezdőlap
EUR: 366.4200; USD: 307.1900; CHF: 330.5600
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Szabad ég alatt, a Zengőért

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__1360
A Greenpeace tagjai és a Zengő környéki települések lakói összefogtak. Az aktivisták a mínusz húsz fokos hidegben is éjjel-nappal a hegyen vannak, hogy megmenthessék természeti kincseinket, elsősorban a csodálatos, öreg fákat.
A környezetvédők azért tartanak ismét a favágók felbukkanásától, mert szerdán terepszemlét tartott a környezetvédelmi és a honvédelmi miniszter a tervezett NATO-lokátor két lehetséges helyszínén, Mórágyon és a Zengőn.Fagyoskodás, jéggé fagyott élelem, és – tán soványka vigaszként – a tisztelet most az osztályrésze a Zengőre költözött embereknek. Tömöri Balázs egy évvel ezelőtt megsérült, amikor a Zengőn testét fához bilincselve védte az erdőt a favágók fejszéjétől. Mégsem hátrált meg. Õ is a zengőn van. Ahol még napközben sincs melegebb mínusz 8 foknál, jeges szél fütyül, és havat kell olvasztani, ha inni akarnak. Reggel a falubeliek is megjelennek, és sokan jönnek az ország többi részéből. Napközben transzparenseket helyeznek ki, és speciális hálókat feszítenek a fák közé.A hálóba többen is belefekhetnek, így azt a négy fát, amihez a hálót kikötötték, és a körülötte álló fákat nem lehet kivágni. A környezetvédők február 15–éig biztosan kitartanak, ugyanis 16-ától minden évben favágási tilalom van, mert a tavasz közeledtével a fákban elindul a nedvkeringés, és rügyezni kezdenek. A zöldek abban bíznak, hogy a favágási tilalom ideje alatt már biztonságban lesznek a fák. Bár, ha közelmúlt gyilkos, környezetromboló akciójára gondolunk, még ez is kétséges. Csillag Gábor a Zöld Fiatalok képviseletében a Népszabadságban már megfogalmazta azt a döbbenetet, amit bárki érezhet, ha belegondol, hogy ma, Magyarországon, ahol élünk, hogyan történhet meg ilyesmi. Hogyan lehetséges, hogy a tetre kész, jóérzésű emberek arra kényszerülnek, hogy az egészségüket kockáztassák, hogy gyakorlatilag hajléktalanként éljenek a legnagyobb hidegben? Ehhez nincs mit hozzáfűzni: „Ezek után – pestiesen szólva – akkor miről is beszélünk!? !? Arról, hogy egy olyan országban élünk, ahol a törvény és a jog csak bizonyos szereplőket köt, más – „hatalmasabbakat” – nem? … Vagy, hogy tényleg képesek lennék szükségtelenül, és végérvényesen kipusztítani egy évmilliók óta létező fajt, egy pár évtizedig működő radar miatt? Nem, nem gondolom, hogy ezekről még túl sokat szabadna vitázni. A fentieket figyelembe véve, egy demokratikus jogállamban, erre egyszerűen azt kellene mondani: NEM. Téma lezárva. „ (forrás:stop.hu)
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés