Kezdőlap
EUR: 353.8400; USD: 312.8800; CHF: 332.1400
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Újra a régi helyén félévszázados várakozás után a Rávágy téri kereszt-VIDEÓVAL

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__15176
Keresztszentelés volt Kecskemét egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a Halasi út, és a Batthyány utca találkozásánál, a Rávágy téren. A kereszt elkészíttetését több évtizedes huzavona és várakozás után a Kész Csoport elnök-vezérigazgatója, Varga Mihály vállalta el. A csodás tettért nem lehet elég hálás a város, hisz 1957-ben az új városrész, a Leninváros építésekor mozdították el ősi helyéről a Krisztus jelet. A félévszázadnyi várakozás után 2012. november 16-án ismét a régi helyen áll, az új kereszt. A szentelésen Varga Mihály a kereszt felajánlója, Székelyné Kőrösi Ilona, történész, főmuzeológus, Nagypál Sándor, alpolgármester, Pintyőke Marcell, a Kész Csoport marketing és kommunikációs igazgatója, és Roza Károly, a Polár Stúdió tulajdonosa, a kereszt éjszakai fényének kitalálója, megvalósítója vettek részt. A ceremóniát Bárkányi Ernő a Barátok temploma igazgatója vezette le. Hamarosan Videóval!

„Juhász István kecskeméti lakos 1894-ben örökre beírta nevét az itteni katolikus hívek lelkébe és az adományozók láthatatlan aranykönyvébe. Saját fájdalmának enyhítése és vallásos buzgósága vezette arra az elhatározásra, hogy kőkeresztet állít a város egyik legforgalmasabb pontján, a Rávágy téren.”

 

„Juhász István közösségnek szánt kegyes adománya saját családja nevét örökítette az utókorra, de Rávágy téri keresztként is ismert volt a helybeliek körében, akik számára évtizedeken keresztül hirdette a kőbe vésett sorokat:

 

Oh Ti mindnyájan kik az utakon által mentek

Figyelmezzetek és lássátok

Ha vagyon e fájdalom mint az én fájdalmam

 

A Szentháromság egy isten dicsőségére

És az úton járóknak lelkük épülésére

 

Juhász István

1894. július 30.”

Székelyné Kőrösi Ilona

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés