Kezdőlap
EUR: 359.2300; USD: 295.3500; CHF: 325.7100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Világrekorder napóra a Planetáriumnál

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__7/i__677
Hamarosan Kecskemét büszkélkedhet a világ legnagyobb hengernapórájával. A Planetárium homlokzatát díszítő, 17 méter átmérőjű szerkezet Marton Géza tervei alapján készül. Az elemek felhelyezésében a Gáspár András Szakközépiskola szobafestő diákjai és Hódos Lajos szakoktató vannak segítségére. Az elmúlt napok egyébként már részben a területrendezés jegyében teltek: kőzúzalékot szórtak szét és növényeket ültettek a napóránál.
Az előzményekről: éppen egy éve jelentették be, hogy különleges, homlokzati napórát kap a a Planetárium. A Porta Egyesület által finanszírozott és koordinált építés során a népszerű intézmény ablakai felett körbefutó párkányon 2,18 méter hosszú, gipszből készült síklapokat helyeztek el. Ezek egymáshoz viszonyítva 15 fokos szöget zárnak be. Ahogy a fény-árnyék határa végigvonul majd az épület oldalán, lehetővé válik az idő leolvasása. A majdnem 17 méter átmérőjű hengernapóra tervezése egyedülállóan izgalmas, szép feladat volt − hangsúlyozta a világrekorder napóra tervezője. Jó hír, hogy Zombor Gábor polgármester jelezte: a Planetárium környékének rendezését az önkormányzat vállalja magára. Így az elmúlt napokban kőzúzalékot szórtak szét, illetve növényeket ültettek a népszerű intézményt övező téren.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés