Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

2010. október 17-én avatják boldoggá II. János Pál pápát

| Feltöltve: | Farkas P. József | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6729
A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központba ma délben jelentették be ünnepélyesen a nagy hírt, amely végig futott az egyházon, melynek alapját a nagyon tájékozott olasz sajtó kínálta. Eszerint 2010. október 17-én emelik oltárra, avatják boldoggá a történelem egyik legjelentősebb egyházi személyiségét, II. János Pál pápát, pápává választásának évfordulóján. (Krakkó érsekét 32 évvel és egy nappal korábban, 1978. október 16-án választotta meg a konklávé Szent Péter utódjának.
Az igazsághoz hozzátartozik az is, még nem hangzott el a hivatalos vatikáni bejelentés, de a fenti dátumot a források ismeretében biztosra lehet venni. Az egyházjog egyébként a halál után 5 év elteltével írja elő a boldoggá avatás elindítását, nehogy a pillanatnyi érzelmek vezéreljenek. XVI. Benedek mégis engedett a gyors szentté avatást követelő transzparenseknek, amelyeket a hívők lebegtettek II. János Pál temetésén. Az idő őt igazolta. Az egyházat majdnem 30 éven át vezető elődje iránti kötődés nem múlt el. A spanyol hívők például II. János Pált éltetik a Szent Péter téren. A bazilika altemplomában a lengyel pápa sírjánál hosszú sorok állnak, de elég megkérdezni a Vatikán körüli szuvenír árusokat: elmondják, hogy még mindig a II. János Pál pápa képeivel díszített kegytárgyakból fogy a legtöbb. Kecskemét városa – amellett, hogy mint mindegyik Kelet-európai katolikus település hálával tartozik a kommunizmus sáncainak lebontásában aktív részt vállaló lengyel főpapnak – büszke lehet rá, hogy Karol Wojtyla szülővárosa testvérvárosunk is, és Kecskeméten működik az ország egyetlen II. János Pál pápa nevét viselő szociális, illetve szakrális intézménye. Természetes, hogy ez kötelezettségekkel is jár. Egész biztos, hogy 2010. október 17-ig megújul a Karol Wojtyla Barátság Központ előtti tér. Minden bizonnyal elkészülhet egy emlékmű, amely a lengyel-magyar barátságnak éppen úgy emléket állít, mint Wadowice nagy szülöttének. Maga a boldog emlékű pápa emlékét viselő intézmény külön programmal készül a következő időszakra. Szeretnék lelkileg is előkészíteni a várakozást, de az intézmény bővítése is konkrétan a fő célok között szerepel. Az alkalomból az intézmény alapítói, segítői, szakmai és mozgalmi vezetői akció bizottságot hoznak létre, hogy a fölkészülés eredményes és zavartalan legyen.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés