Kezdőlap
EUR: 367.7500; USD: 315.0400; CHF: 343.8900
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A menekültek nem terhet, hanem ajándékot jelentenek – Ferenc pápa videóüzenete

| Feltöltve: | Forrás: http://hu.radiovaticana.va/ | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__23245
A Szentatya videóüzenetét kedden délelőtt tették közzé Rómában azon a tájékoztatón, amelyen ismertették az olaszországi Jezsuita Menekültszolgálat, a „Centro Astalli” 2015-re vonatkozó éves jelentését.

35 éves az itáliai Jezsuita Menekültszolgálat

„Drága menekültek, az Astalli központ kedves önkéntesei, munkatársai, barátai!” – kezdődik Ferenc pápa üzenete. „Az Irgalmasságnak ebben az évében emlékezünk az itáliai Jezsuita Menekültszolgálat fennállásának 35. évfordulójára. Ez a tevékenység mindenekelőtt azt jelentette, hogy együtt haladunk, mint egyetlen nép. Ez szép és helyes!”

A menekültek arra emlékeztetnek, hogy mindnyájan vándorok vagyunk

„Ezt továbbra is bátran folytatni kell: „jövevény voltam, és befogadtatok” (vö. Mt 25,35). Jövevény voltam... Ti, menekültek, akik kapuinkon kopogtattok, mindnyájan Isten arca, Krisztus teste vagytok. Tapasztalatok, fájdalmatok és reményetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy mindnyájan idegenek és zarándokok vagyunk ezen a földön, akiket valaki nagylelkűen és minden érdem nélkül befogadott. Aki hozzátok hasonlóan elmenekült szülőföldjéről elnyomás, háború, szennyeződés és elsivatagosodás által eltorzított természeti környezet, vagy bolygónk erőforrásainak igazságtalan elosztása miatt, testvérünk, akivel megosztjuk kenyerünket, otthonunkat, életünket.

A menekültek azt tanúsítják, hogy Isten a rosszat is átalakítja mindenki javára

Túl sokszor nem fogadtunk be benneteket! Bocsássátok meg társadalmaink bezártságát és közönyét, amelyek attól félnek, hogy jelenlétetek az életstílus és gondolkodásmód megváltoztatását igényli. Tanúbizonysága vagytok annak, hogy könyörületes és irgalmas Istenünk hogyan tudja átalakítani mindenki javára a rosszat és az igazságtalanságot, amelyektől szenvedtek. Mivel mindnyájan híd lehettek, amely távoli népeket köt össze és lehetővé teszi a találkozást különböző kultúrák és vallások között, út lehettek, hogy felfedezzük közös emberségünket”.

Az Astalli Központ P. Arrupe jezsuita generális prófétai meglátásából született

...és befogadtatok. Jövevény voltam és befogadtatok. Igen, az Astalli Központ konkrét és mindennapi példája ennek a befogadásnak, amely Pedro Arrupe atya prófétai meglátásából született. Ez volt hattyúdala, egy ázsiai menekültközpontban. Köszönet mindnyájatoknak, férfiaknak és nőknek, világi híveknek és szerzeteseknek, munkatársaknak és önkénteseknek, mert azt mutatjátok meg tényekkel, hogy ha együtt haladunk, akkor az út kevésbé ébreszt félelmet.

A menekültek ismerik a békéhez vezető utakat, mert ismerik a háború keserű szagát

Arra bátorítalak benneteket, hogy folytassátok ezt. Harmincöt év pusztán kezdete egy útvonalnak, amelyre egyre nagyobb szükség van. Ez az egyetlen útja az emberek kiengesztelődött együttélésének. Legyetek mindig tanúi a találkozás szépségének. Segítsétek társadalmainkat, hogy meghallgassák a menekültek hangját.

Továbbra is bátran haladjatok mellettük, kísérjétek el őket és hagyjátok, azt is, hogy vezessenek benneteket: a menekültek ismerik a békéhez vezető utakat, mert ismerik a háború keserű szagát”.

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés