Kezdőlap
EUR: 359.2300; USD: 295.3500; CHF: 325.7100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A NAP SZENTJE: Tours-i Márton püspök

A legnépszerűbb, máig kedves nemes lelkű testvérünk

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6605
Savariában (a mai Szombathelyen) született 316-ban pogány szülőktől. Mint katonatiszt megismerkedett a kereszténységgel. Amiens városa előtt megfelezte köpenyét és odaadta egy didergő koldusnak. 18 éves korában megkeresztelkedett. 20 éves korában Poitiers-ben Szent Hilarius püspök exorcistává avatta. Visszatért Savariába, majd Milanoba, később Genovaba vonult, és a város közelében remetéskedett. 360-ban ismét Poitiers-be ment, és a püspök engedélyével a város mellett kolostort alapított. 371-ben a nép toursi püspökké választotta. Mint püspök is szigorú szerzetesi életet élt. 397. november 11-én halt meg. Tisztelete hazánkban is népszerű.
Márton Pannóniában, Sabáriában született, püspökként a papság műveltségét emelte, a szegényeknek gondját viselte. A jó pásztort, Jézust utánozva tette kötelességét. Szeretnénk mi is napról napra megtenni kötelességünket, észrevenni a rászorulót, és elvezetni a ránk bízottakat Krisztushoz. Jól illik rá a szentmise Kezdőéneke: Hűséges papot támasztok magamnak, - mondja az Úr; ő majd mindent szívem szerint tesz, ahogyan kívánom! Olvasmány ajánlatok: Iz 61, 1-3a Az Úr kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek. Mt 25, 31-40 Amit legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés