Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Cigányzarándoklat Mátraverebély-Szentkúton

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__5501
Cigányzarándoklatot szervezett július 11-én a ferences szerzetesek által vezetett Mátraverebély-Szentkútra a Nógrád Megyei Cigányönkormányzat. Az ország minden részéről mintegy hétszáz cigány érkezett érkezett buszokkal erre a zarándoklatra, köztük a kecskeméti Karol Wojtyla Roma Barátai Kör is.
A Váci Egyházmegye Evangelizációs Központja és a Ceferino Ház munkatársai készítették elő és vezették le a programot. Jelen volt az igeliturgián Székely János püspök, a Magyar Katolikus püspöki Konferencia cigánypasztorációval megbízott püspöke. Az első kanonizált cigány, Boldog Ceferino Gimenez Malla portréja alatt, igeliturgia keretében Beer Miklós megyéspüspök vezetésével a jelenlévők egymás kezét fogva megújították a keresztségi fogadalmukat, hogy megerősítsék az egyházhoz és Krisztushoz tartozásukat. Ezzel az aktussal kifejezték meggyőződésüket, hogy a cigányságnak helye van az egyházban, mert az Evangélium képes valódi testvériségre vezetni cigányokat és nemcigányokat. A mintegy másfélórás szertartást megelőzően és a közös imaalkalom ideje alatt is a ferences testvérek folyamatosan gyóntattak a búcsújáróhely gyóntatóudvarában. A liturgiában felhangzott a nemzetközi cigány himnusz, a Gelen, gelen és a népdal, a Zöld az erdő, zöld a hegy is, amelyet a magyar cigányok saját himnuszukként énekelnek. Tipikus cigány hangszerekkel, gitárral és tamburával kísért dalokkal a szendrőládi énekkar járult hozzá a közös ünnep méltóságához. A körmenetben vitték a szent keresztet – jelezve –, hogy a cigányság vállalja a keresztet is, a megváltó Krisztushoz tartozás jelét.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés