Kezdőlap
EUR: 356.8100; USD: 293.0700; CHF: 331.1900
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Dr. Bábel Balázs érsek Nagyszombati szentbeszéde

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__4792
Kalocsán nagyszombaton este 7-kor kezdődött a feltámadás ünnepével kapcsolatos szertartás. A fény ünneplése a tüzszenteléssel, majd a húsvéti gyertya megáldásával kezdődött,majd az ószövetségből hallgathatott olvasmányokat a közösség. Felhangzott a Glória, és a feltámadt Jézust ünnepelték a szentmisében. Két kis iskolába járó gyermeket keresztelt meg az Érsek úr. A szentmise után körmenet volt, a gyertyákkal a kézben vonult a hivő nép. Hallgassák meg az Érsek Főpásztor beszédét, itt a Charitas Rádió műsorán!
Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja, az igazi húsvéti ünneplés délután kezdődik. Arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de harmadnapra, azaz húsvét vasárnap hajnalára feltámadt. Ekkor van a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya- és keresztvíz-szentelés, majd a vigília-mise követ. A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak. A misén már az Üdvözítő feltámadása fölötti öröm nyilvánul meg, a Gloriára ismét megszólalnak a harangok, s felhangzik az Alleluja. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet. Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát. Szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe, és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, és ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát eltették, gyógyításra használták, tettek belőle a jószág ivóvizébe, az istállóban, a házban és a földeken szétszórták.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés