Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

EVANGÉLIKUS MELEGFRONT: EGYHÁZSZAKADÁS FENYEGET

HOMOSZEXUÁLIS LELKÉSZEK SZOLGÁLHATNAK AMERIKÁBAN

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6744
Új egyházi szervezet alakításába kezdtek azok az amerikai evangélikusok, akik ellenzik az Amerikai Evangéliumi Lutheránus Egyház (ELCA) éves gyűlésének azon idei, Minneapolisban hozott döntését, miszerint 2010 áprilisától engedélyezik a homoszexuálisoknak a lelkészi szolgálatot, ha tartós párkapcsolatban, „hűségben” élnek – írja a CNA.
A lutheránus CORE – Koalíció a Megújulásért mozgalom vezetői szerdán úgy nyilatkoztak, hogy hamarosan nekikezd az új alkotmány kidolgozásának a munkacsoportjuk, és azt remélik, hogy augusztusban megszülethet az új felekezet. Paull Spring, nyugdíjazott pennsylvaniai evangélikus püspök, a CORE elnöke úgy fogalmazott: nagyon sok hívő elégedetlen az ELCA által követett irányvonallal. Ryan Schwarz, az új szervezet egyik vezetője arra szólította fel az ELCA-t, hogy maradjon hű kétezer év kereszténységéhez. Mint mondta, a szakadás fájdalmas döntés volt, de így megmarad annak reménye, hogy az igazi feladatra, a lutheránus hit terjesztésére és az evangelizációra tudnak koncentrálni. A CORE vezetői hangsúlyozzák, még megpróbálnak egyezkedni az ELCA-n belüli azon gyülekezetekkel, akik ellenzik az új szabályozást, de szeretnének az megmaradni az ELCA keretei közt. John Brooks, az ELCA szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a CORE lépése nem érte őket váratlanul. Hozzátette: reméli, hogy végül mindenki megmarad az ELCA keretei közt, hiszen ott mindenkinek van hely, minden különbség ellenére is. Brooks szerint eddig öt gyülekezet döntött a szervezet elhagyása mellett, és 87 szavazott első körben emellett. Ebből 28-ban nem volt meg az ehhez szükséges kétharmados szavazattöbbség. A szabály szerint az ELCA-ból való kilépéshez egy gyülekezetben kilencven napon belül két szavazás szükséges, és mindkettőn kétharmados többséggel kell, hogy győzzenek az igenek. Az ELCA-t 10300 gyülekezet alkotja, 4,7 millió taggal. A homoszexuális kapcsolatok elfogadása a lelkészek esetében az anglikánok esetében is szakadáshoz vezetett. A Vatikán a múlt héten hozta nyilvánosságra, milyen módon térhetnek vissza Rómához azok az anglikánok - akiknek többségét a canterbury érsek vezetése alatt álló Anglikán Közösségből kivált Tradicionális Anglikán Közösség –, akik a kilencvenes évek eleje óta ellenzik a női és homoszexuális lelkészek működésének engedélyezését, valamint a homoszexuális kapcsolatok házasságként való elismerését és megáldását, és akik már régóta kérték Rómát, hogy térhessenek vissza a katolikus egyházba.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés