Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Evangélikus melegfront: Svédországban a homosexuális párok oltár előtt esküdhetnek

Anders Wejryd érsek üdvözölte a döntést

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6544
A svéd evangélikus egyház csütörtökön engedélyezte lelkészeinek azonos nemű párok összeadását. A döntést az Uppsalában tanácskozó zsinat 176-62 arányban szavazta meg, 11-en tartózkodtak, ketten távol maradtak a szavazástól. Svédország 1994-ben a világon az elsők között vezette be a „bejegyzett partneri viszony” intézményét leszbikus és homoszexuális párok számára. Idén májusban a parlament törvényt fogadott el, amely az örökbefogadást is lehetővé teszi azonos nemű párok számára. Ezzel a lépéssel teljessé vált a jogegyenlőség a külön- és az azonos nemű házaspárok között.
Az egyházon belül azonban elkeseredett vita dúlt a kérdésről. Sokan amellett érveltek, hogy a templomi esketés szertartását kizárólag heteroszexuális pároknak tartsák fenn. A csütörtöki döntés értelmében november 1-jétől lehetségessé válik az azonos neműek egyházi esküvője is. Anders Wejryd érsek elégedettségének adott hangot a határozat nyomán, míg a svéd melegek szövetsége szerint az egyház nagy lépést tett a helyes irányba. A kilencmilliós Svédországban a lakosság nyolcvan százaléka evangélikus.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés