Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Felkerült a "netre" a világ legrégebbi Bibliája

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__5468
Eredetiben és többnyelvű átírásban is olvashatjuk az interneten a világ legrégebbi Bibliáját, a Nagy Konstantin idején, a negyedik században keletkezett Codex Sinaiticust. A digitalizációs munka előrehaladtával már tavaly közzétették egy részét, de idén fejezték be a nagyszabású vállalkozást. A digitalizáció négy évig tartott, s most már bárki megnézheti a Codex Sinaiticust.
A teljes Újszövetséget, valamint az Ószövetség jelentős részét tartalmazó, több mint 400 fóliónyi kézirat megsínylette az évszázadokon át tartó hányódást, többek között ezért is tartották fontosnak, hogy készüljön el a digitális változata. A Codex Sinaiticus azért is különösen értékes, mivel a több kéz által írott könyv sokat elárul arról, hogy hogyan adták át nemzedékről nemzedékre a korai kereszténység időszakában a Biblia szövegét. A több helyről összegyűjtött darabok legnagyobb részben a digitalizációt végző londoni British Libraryben találhatóak, de őriznek lapokat a Sínai félszigeten, a Szent Katalin-kolostorban, az orosz Nemzeti Könyvtárban, illetve a lipcsei Egyetemi Könyvtárban is. A négy évre tervezett projekt 2005-ben indult, s egy komoly tudományos eredményt már eddig is hozott: bebizonyosodott, ahogy eddig is sejtették már, hogy összesen négyen írták a szövegeket. A digitalizált változatba már bekerültek azok a lapok is, amelyeket 1975-ben a Szent Katalin-kolostor egyik lezárt szobájában találtak, s melyek tanulmányozását eddig a pergamenlapok igen rossz állaga miatt csak megszorításokkal engedélyezték.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés