Kezdőlap
EUR: 367.7500; USD: 315.0400; CHF: 343.8900
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Ferenc pápa: Ma ellenséges időket élünk, szükség van a vértanúk bátorságára

| Feltöltve: | Forrás: http://hu.radiovaticana.va/ | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__23199
Ma a keresztények arra hivatottak, hogy a vértanúk bátorságát kövessék egy olyan kultúrában, amely ellenséges az evangéliummal szemben. Erre mutatott rá Ferenc pápa csütörtökön délben, amikor a Konzisztóriumi teremben találkozott a Pápai Skót Kollégium elöljáróival és papnövendékeivel.

A vértanúság magvából született hivatások

400 évvel ezelőtt, 1615 márciusában egy skót jezsuita papot, Ogilvie Szent Jánost megkínozták és megölték a skóciai katolikusüldözés idején. Felségsértéssel vádolták, mivel hű volt a pápához. Titokban misézett és vigasztalta a börtönbe zárt katolikusokat. A rákövetkező évben 16 skót fiatal döntött úgy, hogy dacolva az óriási veszéllyel, papként visszatér hazájába és hirdeti az evangéliumot. Ez a döntés a vértanú jezsuita véréből született – mondta a pápa. Ogilvie János vértanúsága azonban – akit azért ítéltek el, hogy elhallgattassák a katolikus hitet – lendületet adott ahhoz, hogy az egyház szabadon, szeretetközösségben lehessen Péter utódával. És ennek a maroknyi embernek a bátorsága, akik négyszáz éve életük árán hirdették az evangéliumot, gyümölcsöt termett.

A vértanúság idejét éljük ma is

Mi is a vértanúság idejét éljük egy olyan kultúrában, amelyik ellenségesen viszonyul az evangéliumhoz – állapította meg a pápa, majd arra buzdította a Pápai Skót Kollégium közösségét, hogy elődeik odaadó lelkületét kövessék; szeressék Jézust mindenekfölött. Legyenek olyan buzgók, mint azok a 400 évvel ezelőtti papok, tanúskodjanak Isten irgalmasságáról, különösen a fiatalok valamint azok előtt, akik távol vannak Krisztustól.

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés