Kezdőlap
EUR: 335.0900; USD: 302.1000; CHF: 310.9900
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Megkezdődött a negyvennapos böjt

| Feltöltve: | Forrás: hiros.hu | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__22341
Kedd este a kecskeméti nagytemplomban felhúzták a nagyböjti leplet, hamvazószerdán megkezdődött a 40 napos böjt és ezzel a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére való felkészülés a keresztény egyházakban.

Mára már enyhítettek a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt írnak elő: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. E mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt révén az áldozatvállalás segíti a hívő embert abban, hogy lelkileg egyesüljön Jézussal.

A nagyböjt liturgikus színe a lila, amely jelképezi a bűnbánatot. Ugyancsak a bűnbánat jeleként marad el a nagyböjt egész folyamán a szentmisékben az alleluja, és a templomot ez időszakban nem díszíti virág. Az egyháznak sajátosan a nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, amelyen a hívek mintegy végigkísérik Krisztust a kereszthalála felé vezető úton. Hamvazószerdán és a következő vasárnapon hamuval keresztet rajzolnak a hívők homlokára, egyben arra emlékeztetik őket, hogy az ember porból lett és porrá lesz.

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés