Kezdőlap
EUR: 359.2300; USD: 295.3500; CHF: 325.7100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

NAGYSIKERŰ ELŐADÁS A KECSKEMÉTI FERENCES MÁRTÍROKRÓL

P. Peregrin: ahhoz, hogy megtörjék az Egyház erejét kínozás és gyilkolás kellett

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6447
Csütörtökön este izgalmas előadással, könyvbemutatóval, beszélgetéssel folytatódott a városközpont nagymúltú sorozata a FERENCES AKADÉMIA. Az est vendége P. Peregrin, ferences atya, ismert művészettörténész. A találkozó főtémája: Kahler Frigyes, A NAGY TŰZVÖRÖS SÁRKÁNY TORKÁBAN címmel megjelent munkája. A történelmi elemzés alcíme kibontja a konkrét tematikák: koncepciós perek ferences szerzetesek ellen 1946 - 1956.
Akik a vészterhes XX. század közepén a Bibliát forgatva a Jelenések könyvét olvasták, annál a résznél, hogy ...más jel is feltűnt az égen: Íme egy hatalmas tűzvörös sárkány, amelynek hét feje volt és tíz szarva és hét fején hét korona, - tudtuk meg az előadótól - könnyen asszociálhattak Sztálinra és birodalmára. A vörösök, a kummunisták kártétele fölűlmulhatatlan. Károlyi Bernát (1892. jún.129 – 1945. márc.12 ) 1945-ben házfőnök Kecskeméten, korábban a kínai ferences misszió főnöke. 1944-ben hathatós segítséget nyújt a nyilas terror üldözötteinek, de ugyanígy fellép a kommunista kilengések ellen is. A kommunista párt politikai érdeke volt páter Károlyi Bernát kiiktatása. Az Először 1945. évi VII. tc. alapján (háborús és népellenes bűntettek) gyanújával tartóztatják le, mert a kecskeméti fogházban tartott miséken a politikai foglyokat vigasztalta. Bár megállapították, hogy a törvényhely alapján nem ítélhető el (1945. szeptember 3-án ezért internálták), újabb eljárást indítanak ellene izgatás címén. Az internálásból való elbocsátás után ugyanis egy választási gyűlésen kijelentette,: nehogy azok kerüljenek hatalomra, akik a spanyol forradalomban részt vettek, mert azok sok keresztényt kiirtottak, s templomokat romboltak le. 7 hónapos börtön alatt előkészítenek egy eljárást Károlyi Bernát végleges likvidálására, amelyben jórészt költött tényállás alapján államrend elleni szervezkedésben való tevékeny részvétel miatt mondják ki bűnösnek és 15 évi fegyházra ítélik. (További 10 társa is szerepel a perben.) Károlyi Bernát az ÁVH börtönében életét vesztette 1954. március 12-én. Elpusztításának valódi oka, hogy nem hódolt be annak a hatalmi rendszernek, amelynek elsődleges célja az istenhit kiirtása volt. műlhatatlan.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés