Kezdőlap
EUR: 367.7500; USD: 309.7400; CHF: 331.7700
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Napi evangélium - „Akinek füle van, hallja meg!”

| Feltöltve: | Forrás: www.katolikus.hu | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__7385
2010. január 27. – Szerda Amikor Jézus a Genezáreti-tó partján tanított, nagy tömeg gyűlt köréje. Ezért hajóba szállt, és egy kissé beljebb ment a parttól, a tömeg pedig a tó partján maradt. Ekkor példabeszédekben sok mindenről beszélt nekik.
Így kezdte tanítását: „Halljátok csak! Kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útfélre esett. Odaszálltak az égi madarak, és fölcsipegették. Némely mag köves helyre esett, ahol nem volt elég talaja. Itt hamar kikelt, mert nem jutott mélyen a földbe. Amikor azonban kisütött a nap, megperzselődött, és mivel nem volt elég erős gyökere, elszáradt. Némely mag pedig tövisek közé hullott. Amint a tövisek felnőttek, elfojtották, úgyhogy nem hozott termést. A többi mag jó földbe hullott, kikelt, felnőtt, és harmincszoros, hatvanszoros, sőt százszoros termést hozott.” Jézus így fejezte be szavait: „Akinek füle van, hallja meg!” Amikor egyedül maradt, tanítványai és a tizenkét apostol megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme, így válaszolt nekik: „Ti megtudhatjátok Isten országának titkát, a kívülállók azonban csak példabeszédekben hallanak róla: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, és bocsánatot nyerjenek. Azután így folytatta: „Nem értitek ezt a példabeszédet? Hogyan fogjátok a többi példabeszédet megérteni? A magvető az, aki az igét hirdeti. Azok, akikben útfélre hull a tanítás, meghallgatják ugyan, de rögtön jön a sátán, és kitépi szívükből az elvetett igét. Azok, akiknél köves talajra hullt a mag, amikor hallják a tanítást, szívesen hajlanak rá; de nem ver bennük gyökeret, mert (állhatatlanok), csak a pillanatnak élnek. Ezért, ha szorongatás vagy üldözés éri őket az Isten igéje miatt, hamarosan meginognak. Azok pedig, akikben tövisek közé esik (az Isten igéje), meghallgatják ugyan a tanítást, de a világi gondok, a csalóka gazdagság és a többi földi szenvedély rabul ejtik őket; és elfojtják az igét, úgyhogy nem hoz bennük gyümölcsöt. Végül vannak olyanok, akikben az ige jó földbe hullott. Hallják a tanítást, magukévá is teszik, és harmincszoros, hatvanszoros, sőt százszoros termést hoznak.” Mk 4,1-20 Elmélkedés: Érdemes odafigyelnünk a magvető alázatára és bizalmára. Nem értékeli túl sem önmagát, sem tevékenységét, hanem egyszerűen elvégzi mindennapi munkáját. S közben bízik abban, hogy Isten jó lesz hozzá, s megfelelő időjárással segíti a meg kikelését és fejlődését. A magvető tudja, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy kezei elhinti a földbe a magot, az események irányítása is kikerül a kezéből. Mostantól egyedül Istentől függ, hogy megáldja-e munkáját. Az igehirdető is ugyanezzel az alázattal és bizalommal hirdeti Krisztus tanítását, tudva, hogy nem rajta múlik a siker, hanem egyedül Istenen, aki gondoskodik arról, hogy a jó szívek gazdag lelki kincseket teremjenek. (Horváth István Sándor)
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés