Kezdőlap
EUR: 328.8200; USD: 294.1100; CHF: 299.3500
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Napi Evangélium: „ Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. ”

| Feltöltve: | Forrás: http://uj.katolikus.hu/ | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__17609
Jézus egy alkalommal így oktatta tanítványait: Ha testvéred vétkezik ellened, menj, és figyelmeztesd őt négyszemközt! Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot. Ha rájuk sem hallgat, mondd meg a hívek közösségének! Ha a hívek közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos. Bizony, mondom nektek: Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben is. És bizony, mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Mt 18,15-20

Elmélkedés:

Egy édesanya szomorúan panaszkodta egy alkalommal, hogy a férje nem tud bocsánatot kérni. A férj jól tudja, hogy megbántja feleségét egy-egy cselekedetével vagy rosszindulatú megjegyzésével, de sosem kér tőle bocsánatot. Egy darabig aztán nem szólnak egymáshoz, s miután megnyugszanak újra beszélnek egymással, mintha mi sem történt volna. De a bocsánatkérés elmarad. Ez az apró hiányosság, ez a talán gyermekkorban meg nem tanult magatartás bizony megmérgezi kettejük kapcsolatát, s ki tudja, mi lesz a vége.
Jézus a békülékenységre, a testvéri szeretetre figyelmeztet minket az evangéliumban, amely a házastársakra és a családtagokra is vonatkozik. Próbáljuk személyesen vagy mások segítségét kérve megoldani a nézeteltéréseket, s ne engedjük, hogy ezek rányomják bélyegüket családi és más kapcsolatainkra.
Jól tudjuk, hogy milyen nehéz beismerni a hibát, s talán még nehezebb változtatni önmagunkon. Ha jószándékkal szeretnénk másoknak segíteni, hogy felülemelkedjenek emberi gyengeségeiken, akkor – bármennyire is furcsának tűnik – a változást magunkon kell elkezdenünk. Szavakkal nagyon nehéz bárkit is meggyőzni, hogy változzon meg, de ha mi képesek vagyunk a javulásra, akkor ez példa lehet.
Természetesen előfordulhat az is, hogy nekünk sem megy a változás. Éppen ez figyelmeztessen minket arra, hogy legyünk türelmesek másokkal.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Jézus, Te vagy az ember egyetlen Megváltója! Testvéreinkért imádkozunk hozzád, akik igent mondtak Neked a papságra, a megszentelt életre, vagy a misszióra szóló hívásodra. Add, hogy életük napról napra megújuljon, és élő Evangéliummá váljanak.
Szent II. János Pál pápa

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés