Kezdőlap
EUR: 335.0900; USD: 302.1000; CHF: 310.9900
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Róma püspöke és Moszkva pátriárkája testvéri találkozója Havannában: „az egység útközben épül”

| Feltöltve: | Forrás: http://hu.radiovaticana.va/ | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__22393
12 órás repülés után Ferenc pápa péntek délután kettőkor érkezett Havanna José Martí repülőterére, ahol Raoul Castro kubai államfő fogadta és kísérte be a repülőtér tranzit fogadójába, ahol végre sor került a történelmi találkozóra. Öleléssel köszöntötte egymást Ferenc pápa és Kirill, Moszkva és minden oroszok pátriárkája, majd két órás közös beszélgetésre került sor kettejük között. Ennek tartalmát a megbeszélést követően Ferenc pápa így foglalta össze:

Az egységet együtt haladva tudjuk építeni

„Úgy beszéltünk egymással, mint testvérek, hiszen közös a keresztségünk, mindketten püspökök vagyunk, és egymással egységben úgy látjuk, hogy az egységet együtt haladva tudjuk építeni. Nyíltan beszéltünk egymással, mellébeszélés nélkül, és bevallom, hogy a Szentlélek vigasztalását éreztem a párbeszéd során. Köszönöm, őszentsége, Kirill pátriárka alázatát, testvéri alázatát és az erős vágyakozását az egység után.

A megbeszélések során egy sor kezdeményezés jött elő, melyek ténylegesen megvalósíthatóak. Szeretnék még egyszer köszönetet mondani Önnek, Őszentsége, a jószándékú fogadtatásért, de hasonlóképpen a munkatársaknak, különösképpen is kettőnek, Hilárion metropolitának és Koch bíborosnak, amit ezért a találkozóért tettek”.   

Ha az így megy tovább, akkor a jövőben Kuba az egység fővárosa lesz

Végül Ferenc pápa „köszönetet mondott Kubának, a nagy kubai népnek, és a jelenlévő elnöküknek”. Megbecsüléssel szólt „a tevékeny készségükről: Ha ez így megy tovább – mondta – akkor a jövőben Kuba az egység fővárosa lesz. Történjék mindez az Isten, az Atya, a Fiú és Szentlélek dicsőségére,  az ő Fiának szent népe számára, Isten Szent Anyja köpenyének oltalma alatt”.

Kirill pátriárka: a nehézségek ellenére egymással találkozni szép dolog

„A kétórás megbeszélésünk során – hangsúlyozta Kirill pátriárka az ugyancsak szabadon mondott beszédében – nyílt párbeszédet folyattunk, az egyházaink, a hívő népeink, a kereszténység és az emberi civilizáció iránt érzett teljes felelőségünk tudatában. Nagyon tartalmas megbeszélést folytattunk, mely lehetővé tette, hogy megértsük és megérezzük egymás álláspontjait.

A két egyház közösen védje meg a keresztényeket az egész világon

A megbeszélések eredményei nyomán biztosíthatom, hogy jelenleg a két egyház közösen közreműködhet abban, hogy megvédje a keresztényeket az egész világon, és hogy teljes felelőséggel és közösen dolgozzon azon, hogy ne legyen többé háború, hogy az egész világon tartsák tiszteletben az emberi életet és hogy erősítsék meg az emberi személy erkölcsi, családi és társadalmi alapjait, továbbá hogy az – az egyháznak a modern emberi társadalom életében való részvétele által – tisztuljon meg, Urunk Jézus Krisztus és a Szentlélek nevében”.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka a közös megbeszélést követően a szomszédos teremben, az Istenszülő ikonja mellett aláírták azt az öt oldalas közös nyilatkozatot, melyben az egység építésének a szándéka mellett konkrétan is elköteleződnek több területen is.

Ajándék a pátriárkának Szent Cirill, a szlávok apostolának az ereklyéjével

Az aláírást követően került sor az ajándékok cseréjére. Ferenc pápa egy míves arany ereklyetartót – benne Szent Cirill, a szlávok apostolának az ereklyéjével – nyújtott át a pátriárkának, melyet eddig a római Szent Kelemen ókeresztény bazilikában őriztek. Továbbá egy miséző kehely és paténa, miként az ereklyetartó a belevésett írással jelzi: „Ferenc pápa adománya Őszentsége Kirill pátriárkának”. Ferenc pápa ezentúl a Laudato sí enciklikájának egy saját kézzel dedikált példányát is átnyújtotta a pátriárkának.

Istenanya ikon a pápának

Kirill pátriárka a maga részéről a Szentatyának egy ősi eleuszon típusú Istenanya  ikont ajándékozott, mely a Szűzanyát mint az Irgalmasság Anyját mutatja, amint a Gyermek Anyjához bújik, s arcát finoman arcához érinti. Egyik keze az Írást tartja míg a másikkal átöleli Anyja nyakát. Az ajándék egyúttal finom utalás a katolikus egyház irgalmasság jubileumára.   

 Ferenc pápa a közel három és félórás kubai megálló után helyi idő szerint éjjel fél tizenkettőkor indult Mexikóváros felé, ahová három órás repülést követően – az időzónák különbsége miatt – helyi idő szerint este fél nyolckor érkezett meg.

(vl)    

Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés