Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Vértanú lett, mert nem távolította el a feszületeket a kórtermekből

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6437
Október 29-én ünnepli az egyház Helen Kafka, vagyis Boldog Maria Restituta emléknapját. Az 1940-es években ápolónőként dolgozó nővért halálra ítélték, amiért nem engedelmeskedett a Gestapo parancsának, hogy távolítsa el a kórtermek falán elhelyezett feszületeket. Maria Restituta nővért 1998. június 21-én avatta boldoggá II. János Pál pápa.
Helen Kafka 1894-ben született; apja cipészmester volt. Bécsben nőtt fel. Húszéves korában belépett egy ferences női közösségbe; a negyedik századi keresztény vértanú emlékére a Maria Restituta nevet vette fel. 1919-től a mödlingi kórház sebészeti osztályán dolgozott. A német hatalomátvételt követően a Gestapo utasította, hogy távolítsa el a feszületeket, amelyeket maga helyezett el a kórház új szárnyának kórtermeiben. Maria Restituta nővér nem engedelmeskedett. 1942 hamvazószerdáján, amikor éppen a műtőből jött ki, a Gestapo letartóztatta, majd „az ellenséggel való szövetkezés és hazaárulás céljából történő szervezkedés" vádjával fővesztés általi halálra ítélte. Hátralévő napjait börtönben töltötte, ahol szeretettel gondoskodott rabtársairól. A nácik felajánlották neki, hogy szabadon engedik, amennyiben elhagyja a ferences rendet, de ő elutasította az ajánlatot. 1943. március 30-án Bécsben lefejezték. Maria Restituta nővért 1998. június 21-én avatta boldoggá II. János Pál pápa.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés