Kezdőlap
EUR: 361.0100; USD: 297.7200; CHF: 329.2300
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

XVI. Benedek: A szépség kivételes Istenhez vezető út

| Feltöltve: | Forrás: www.h2onews.org | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6730
„Amikor a hit találkozik a művészettel, mély összhang valósul meg, mivel mindkettő Istenről képes és akar szólni, láthatóvá téve a Láthatatlant.” XVI. Benedek pápa a szerdai általános kihallgatáson mondta ezt, amikor a művészekkel való szombati találkozásáról szólt. Az egyetemes kultúra legmagasabb fokú művészi kifejezéseinek egyikét, a katedrálisokat említette, amelyek „a keresztény középkor valódi dicsőségei”. A pápa szólt a román stílusú székesegyházak kivételes ismertetőjegyeiről, akárcsak a gótikus templomokról, amelyek valódi, kőből épült Bibliák.
A román stílus tartósságot és lényegre törést hordoz, a gótikus templomok pedig dinamizmust hordoznak magukban. Építészeti vonalaik a lélek Istenhez való törekvését jelenítik meg. A vallásos építészet eme újjászületésének számos tényezője volt – mondta a pápa, mindenekelőtt a szerzetesség lelki lángolása. A templomban a hívek egy más dimenzióba léptek be, hitre való nevelést kaptak, és megízlelték „az örök boldogság elővételezését a liturgiában”. A román és a gótikus művészet megérthetetlen ma, ha „nem tartjuk szem előtt az őket inspiráló vallásos lelkületet” – zárta beszédét XVI. Benedek. Ezek az épületek arra emlékeztetnek, hogy „a szépség útja kivételes és vonzó mód arra, hogy megközelítsük Isten misztériumát”.
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés