Kezdőlap
EUR: 359.2300; USD: 295.3500; CHF: 325.7100
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

XVI. Benedek: A tudás csak akkor nő, ha szereti az igazságot

| Feltöltve: | Forrás: www.h2onews.org | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__6/i__6597
„Szükséges, hogy minden nap fenntartsunk egy meghatározott időt a Bibliáról való elmélkedésnek, mivel Isten Szava lámpás, amely megvilágítja mindennapi utunkat a földön”. XVI. Benedek pápa ezekkel a szavakkal fogadta a Szent Péter téren az általános kihallgatásra egybegyűlt híveket.
Katekézisében a latin teológia XII. századi virágzásáról szólt. A pápa kiemelte a két központi területet, amelyen a vizsgálódások folytak: a kolostori és a városi iskolákat. A kolostorokban a teológia „elmélkedéssé, imádsággá és hálaénekké lett”. Ennek a gondolatnak a fényében emlékeztetett a pápa a 2008-as püspöki szinódusra, amelynek témája „Isten Szava az Egyház életében és küldetésében” volt. Ennek kapcsán kiemelte, milyen kivételes fontossággal bír a vasárnapi szentmise a keresztény életében. A XII. század városi iskoláiban pedig arra törekedtek, hogy „bemutassák a keresztény kinyilatkoztatás és az emberi észbe vetett bizalmon alapuló módszer közötti egységet és harmóniát”. A skolasztikus teológia ma is „arra emlékeztet minket, hogy a hit és az ész között természetes barátság létezik”. „A kölcsönös párbeszédben álló hit és ész örömmel telnek el, amikor mindkettőt az Istennel való belső egység keresése tölti el” – zárta beszédét XVI. Benedek. „Olyanok, mint két szárny, amelyekkel az emberi lélek az igazság szemléletére emelkedik fel.”
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés