Kezdőlap
EUR: 346.2100; USD: 292.5800; CHF: 320.4600
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

LEVÉL A SZERKESZTŐHÖZ: NEM GÖRÖG KATOLIKUS, HANEM GÖRÖG ORTODOX

A SZERKESZTŐ VÁLASZÁVAL

| Feltöltve: | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__10/i__3272
Tisztelt Szerkesztő Asszony / Úr! Csodálkozva olvasom az előbbi híradásban, hogy „a görög katolikus közösség az ortodox pünkösdkor ünnepelte a templom-búcsúját”. Szeretném tájékoztatni a PORTA EGYESÜLETET, hogy a belvárosban lévő Szentháromságról elnevezett templom nem görög katolikus, hanem görög ortodox. Ugyanis még a görög katolikusoknak nincs önálló temploma, jelenleg minden hónap utolsó vasárnapján, a Szent Miklós római katolikus templomban (Barátok temploma) végezzük a Szent Liturgiát, du. 4 órakor.
Így, csakis az ortodox közösség ünnepelhette a saját templombúcsúját az ortodox pünkösdkor, - (természetesen, nagyon helyes módon, ilyenkor sokan és más egyházakból is együtt ünnepelnek velük). A jövőbeni félreértések elkerülése végett szeretném köztudomásúvá tenni: Elsősorban azt, hogyan az elnevezésünkben is benne van, katolikusok, vagyis az ungvári unió révén (1646) Római Szentszékkel egyesült bizánci szertartású (rítusú) keresztények vagyunk és ugyanazt a naptárt (Gergely-naptárt) használjuk, mint a római katolikus egyház, tehát a nagy ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd) mindig ugyanabban az időpontban vannak megtartva. Míg az ortodox egyházak egy része még mindig a Juliánusz-naptárhoz ragaszkodik, így ezek az ünnepek csak ritkán esnek egybe. Továbbá, Kocsis Fülöp hajdúdorogi (görög katolikus) megyés püspök és miskolci apostoli kormányzó, a Kecskemét városában és környékén élő hívek jobb lelkipásztori ellátása érdekében 2008. augusztus 1-jei határral alapította meg a KECSKEMÉTI GÖRÖG KATOLIKUS SZERVEZŐLELKÉSZSÉGET. Az új szervezőlelkészséghez tartozó települések: Kecskemét, Baja, Hajós és Kiskunfélegyháza közigazgatási területe. Első szervező lelkésznek engem nevezett ki a Püspök úr. Ezért szeretettel kérem a lapot, hogy a híradásban közölt tévedést javítsák ki. Tudom, sokan összekevernek bennünket, görög katolikusokat az ortodox egyházzal. Talán azért, mert a sok hasonlóság a liturgia, a templom, a szentélyt elválasztó ikonosztáz /képállvány/, a szertartások vagy a papok házassága révén, ugyanakkor sok a különbség is. Erre, most had ne térjek ki. 2008. szeptember 17. Tisztelettel: Feczák László szervezőlelkész Főtisztelendő Lelkész Úr! Köszöntjük megtisztelő válaszát, a helyreigazítást! A szövegben is módosítunk. Az alkalmat megragadva szeretettel köszöntjük Önt Kecskeméten, ahová hamarosan, családjával együtt átköltözik. Kívánjuk, hogy itteni munkáját áldás kísérje. Szolgálatához segítségül kínálja közösségi energiáit a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja! Isten hozta! ( A szerk.)
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés