Kezdőlap
EUR: 365.0700; USD: 311.0200; CHF: 340.5800
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kecskeméten is Indul a bakterház

| Feltöltve: | Forrás: Katona József Színház | Rövid link: http://civilnaplo.hu/s_!news/i__14/i__6619
Bendegúz, Szabó bakter, Csámpás Rozi, a banya: generációk kedvencének, az Indul a bakterháznak jellegzetes alakjai. Rideg Sándor figurái hamarosan a Katona József Színház színpadán is megelevenednek Cseke Péter rendezésében. A napokban tartották az előadás olvasópróbáját, ahol már az ismerősen csengő mondatokat hallhattuk vissza a vendégművészek - Mikó István és Nemcsák Károly -, valamint a kecskeméti teátrum színészeinek tolmácsolásában.
Az égetnivaló Regős Bendegúzt, anyja egy nyárra Szabó bakter gondjaira bízza, hátha sikerül embert faragni a fiúból. Mondani sem kell, nem csak Bendegúz szerez életre szóló élményeket, a bakter és családja sem fogja egykönnyen kiheverni ezt a nyarat. - 1943-ban, a háború kellős közepén jelent meg Rideg Sándor Indul a bakterház című könyve, mely azóta kultuszregénnyé vált. Ebből született a nagyszerű film, ami generációk kedvencévé lett - mondta Cseke Péter, a kecskeméti teátrum igazgatója. - Több színpadi változata is született már az országban, magam is megrendezhettem már ezt a darabot a Turay Ida Színházban. Az általam készített átiratra jellemző az, amit Rideg maga vall: „regényemben mindössze arról teszek bizonyságot, hogy egy szekérderéknyi vidámság jobban élteti az embert, mint száz vagon keserves sóhajtás és ugyanannyi szomorúság” - tudtuk meg a direktortól. Ridegről Sándor elég későn, csupán 28 éves korában kezdett írni. Néhány elemit végzett csak, így szinte írástudatlan volt, eszébe sem jutott, hogy irodalommal foglalkozzon. Gyakorlatilag az írás művészetével egy időben tanulta a helyesírás szabályait is. - Ebből született egy csodálatos nyelvi lelemény, egy fantasztikus stílus, ami felöleli a népmesék világát, és keveredik benne az ízes tájszólás a városi argó elemeivel - emelte ki Cseke Péter. - Rideg a harmincas évek szegény embereit mutatja be, akik kicsit szánalmasak, kicsit nevetni valók. Láthatjuk azt is, hogyan múlhat el egy fiatalság úgy, hogy nincs igazi célja az életnek. Szomorú, de egyben nagyon vidám is ez a történet, hiszen Rideg Sándor célja az volt, hogy megnevettesse az embereket. Azt gondolta, hogy azok, akik elolvassák regényét, magukra ismernek és megváltoznak. Ennyire bízott saját munkájának erejében. Nekünk ugyanannyira kell bíznunk a saját előadásunkban, hogy a nézők valóban élvezni fogják ezt a darabot. Erre biztosíték a kitűnő szereplőgárda, köztük vendégművészeink: a Szabó baktert játszó Mikó István, és a Patást alakító Nemcsák Károly. Az előadás újdonsága lesz a sok zenés elem. Népdalok, műdalok jelennek meg a darabban, de egy kicsit átalakítva. A vőfélyt játszó Rusz Milán, a tangóharmonika „virtuóza” szolgáltatja majd az előadás zenéit. November 27-én tehát Indul a bakterház a Katona József Színházban!
Hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés