Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 24. 11:22 | Szerző/forrás: www.kecskemet.hu

Randolph Westphal, a kerékpározás Guiness-rekordere Kecskeméten

Képgaléria
Randolph Westphal, a kerékpározás Guiness-rekordere Kecskeméten
Kedd délelőtt a Városházára érkezett Randolph Westphal, a daganatos betegségével együtt élő világjáró kerékpáros sportoló, akit Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere fogadott. A délután folyamán a német rekorder saját kérésére ellátogathatott a Megyei Kórház Onkoradiológiai Osztályára, és ott rákos betegeknek mesélt a történetéről. A látogatás célja az volt, hogy megmutassa a pácienseknek, hogy nem kell hinni a statisztikáknak, túl lehet élni a rákot, csak nagyon kell akarni élni, és küzdeni érte. A betegek közül többen érdeklődéssel fogadták, örültek látogatásának és kérdéseikre is szívesen válaszolt.

Két héttel ezelőtt lépte át a magyar határt újabb világjáró útja során Randolph Westphal, a kerékpározás Guiness-rekordere, aki az elmúlt 23 évben a kutyái kíséretében eddig több mint 170.000 kilométert tett meg kerékpárjával több kontinenst és számtalan országot érintve. Ez ötödik világjáró turnéja, mellyel ismét a rák elleni küzdelemben fontos pozitív gondolkodásra kívánja felhívni a figyelmet; és egyben reményt kíván nyújtani sorstársainak, és a beteg, szenvedő embereknek.

Az 52 éves német férfi 1987-ben indult el kerékpárjával Amerikába, ahol az ottléte során bőrrákot diagnosztizáltak nála és csupán néhány hónapot jósoltak neki az orvosok. Ő azonban nem adta fel és útnak indult malamut kutyájával: Shir Khan-nal, aki az egyetlen családtagja volt. Céljául azt tűzte ki, hogy erőt adjon a beteg embereknek, hogy mindig van remény az élétre. „Meg szeretném mutatni, hogy nincs olyan ember, aki pusztán statisztikai adat lenne”. – mondta erről.
Fantasztikus kalandjai során 1996-ban Argentínában elgázolta egy teherautó, melynek vezetője azt hitte már halott, és egyszerűen csak bedobta az árokba, és elhajtott a balestet helyszínéről. Csodás módon túlélte, hűséges társa, Shir Khan azonban elpusztult.
 
A cserbenhagyásos gázolásban Randolph Westphal koponyatörést szenvedett, elvesztette az emlékezetét, szagló- és ízlelőkészségét és újra meg kellet tanulnia járnia is. Bal lábát negyvenszer operálták, de töretlenül folytatta missziós útját. Folyamatosan kiújuló rákos betegsége sem tudta megtörni, több mint 20 műtéten és kezelésen van túl és továbbra is rója az útját. Mint mondta: teste részének tekinti a betegséget, megtanult együtt élni azzal.
A világon mindenhol ismerik a nevét, több ezer sajtócikk, tudósítás és tévéfelvétel (BBC, National Geographic, stb.) jelent már meg róla és segítő emberek százai-ezrei támogatják útja során. Jelenleg 2 kutyával halad az útján, Chinook (malamut) és Nanook (husky), akik nemcsak családtagként, hanem szánhúzó kutyaként segítik is az előrehaladást és a kerékpárhoz kapcsolt utánfutón lévő felszerelés cipelését.
Az eredetileg informatikus, számítógép-programozó Randolph Westphal Guiness Rekordot állított be azzal is, hogy 2002-2003-ban Kanadában 153 napot kerékpározott egyfolytában fagypont alatti hőmérsékleten – a leghidegebb ottani útján -51 Celsius fok volt. Kecskemétre Szekszárdról érkezett Kiskőrös érintésével, majd két napi tartózkodás után szerdán Szolnok felé veszi az irányt kerékpárjával és két hűséges társával – akik elmondása szerint a családját alkotják végtelen utazásai során.

Kövessen minket a Facebookon is!