Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 25. 19:53

Bemutatták Bács-Kiskun megye borait a szakembereknek

Képgaléria
Bemutatták Bács-Kiskun megye borait a szakembereknek
Ebben az évben is kiválasztotta a szakértőkből és borfogyasztókból álló zsűri Bács-Kiskun megye legjobb fehér-, rozé, vörös-, és desszert borát. A „Megye Borait” csütörtökön Hajóson, a patinás egykori érseki kastélyban borkóstolóval egybekötve mutatta be a Duna Borrégió Borút Egyesület és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye jelentősebb vendéglátóinak.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megye borainak megismertetésére, hiszen az alföldi szőlészek és borászok évről-évre bizonyítják, hogy szakértelmüknek köszönhetően, kiváló borok készülnek az ország legnagyobb termőtáján, a Duna-Tisza közén – mondta a bemutatón Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke.

Bács-Kiskun megye borai 2010

A legjobb rozé:

Kékfrankos Rosé 2009 -  Font Pincészet, Soltvadkert

A Kunsági Kékfrankos Rosé az egyik legértékesebb szőlőfajtából reduktív technológiával készült bor. A gondos és szakszerű erjesztésnek köszönhetően rendkívül üde és zamatos, élénk savakkal rendelkező ital. Illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsök (málna, eper) dominálnak. Könnyű ételekhez, szárnyasokhoz és salátákhoz ajánlják. Fogyasztása 8-10 Celsius fokra hűtve javasolt. A bor a Mondial du Rosé világbajnokságon aranyérmet nyert Cannes-ban.

A legjobb fehér bor:

Ezerjó 2009 - Frittmann Testvérek Kft., Soltvadkert

Régi magyar szőlőfajta. 40 éves átlagéletkorú ültetvényekről szüretelik, amelynek a gyökerei nagyon mélyen vannak. A tőkefejes szőlőtermelés sok kézimunkát igényel. A fajta nagyságát mutatja, hogy többféle szegmensben készíthető belőle bor: reduktív, fahordós, késői szüretelésű. Soltvadkerten az egyik legnagyobb felületen termesztett szőlőfajta, amely egyben a város zászlós bora. Reduktív technológiával készült, friss, gyümölcs illatú és ízű bor. Igazi hungarikum. Szárnyasokhoz, halételekhez és sajtokhoz ajánlják.

A legjobb vörös bor:

Kékfrankos 2009 - Koch-Vin Kft., Borota

Száraz minőségi vörösbor. Válogatott szőlőből, hagyományos technológiával készített és palackozás előtt fahordóban érlelt kiváló minőségű, karakteres bor. Sötétrubin színe, kellemes illata összhangban van beltartalmi értékeivel. Minősítés: Hegyközségi Borverseny: aranyérem. Borvidéki Borverseny: aranyérem. Nemzetközi Kékfrankos Borverseny: ezüstérem 2007.

A legjobb desszert bor:

Nektár 2008  -  Béla Borászati Kft., Imrehegy

Az imrehegyi családi borászat 1999-ben telepítette ezt az új, hungarikum borszőlőfajtát Imrehegyen löszös, humuszban gazdag talajra. Az országban igen kevés ültetvény van belőle. A Nektár virágos illata túlérett, töppedt jellege ellenére is megmaradt a parfümös, édes bukéja. Visszamaradt cukortartalma magas, de egyes években szárazra is képes kierjedni. Különleges íz-, és illatvilágú ez a bor, amelynek fogyasztását 8-10 Celsius fokon javasolják.

További információk: www.bacs-kiskun.hu

                                                                                                                                                              NNM

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház