Jönnek az ünnepek, és a finomságok. Mire figyeljünk?
Az aszalt és kandírozott gyümölcsök esetén érdemes figyelembe venni, hogy a nyers gyümölcshöz képest magas az energia- és szénhidráttartalmuk. A hal nálunk régebben inkább a böjtös ételekhez tartozott az ünnep idején, de ma már az ünnep bármelyik napján előfordulhat. A halak egyéb előnyei közé tartozik, hogy számtalan módon (pl. leves, rántott, natúr, grill, tepsiben sült stb.) és ízesítéssel (citromos, paradicsomos, sajtos, zöldséges, mustáros stb.) készíthetők, fogyaszthatók el. Nálunk a halászlé hagyományos karácsonyi ételnek számít. A szárnyasok közül a pulyka is a karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Magyarországon is megtalálható egyes családok ünnepi menüjében. Az angolok főként gesztenyével töltve fogyasztják, amitől édes jellegűvé válik, így igazi ínyencségnek számít, bár a magyar ízlésvilágtól elég idegen.
Viszont itt a nagy dilemma. Decemberben 5 kg az átlaghízás. Az ételek alapanyagainak megváltoztatása mellett a mozgást se hanyagoljuk el! A karácsony előtti időszakban mindenki megpihen egy kicsit. Teljesen alakulnak a napjaink. Ha még a hó is esik, akkor az edzéssel eltölthető idő igazán megváltozik: rövid idő alatt minél hatékonyabban! Érezted már, hogy az egész edzésed egy rohanás? Ne legyen probléma a korlátozott idő! Az alábbi rövidke edzésprogram neked íródott!
Mindegyik edzés időtartama 30-45 perc, így 1 óra alatt kész vagy. Még a gyors zuhanyzás és az öltözés is belefér!
Bemelegítés után kezd edzeni, és nyújtással fejezd be mindig!
- Széles terpeszben állunk, lábfejek rézsút kifele fordítanak, has behúz, medence előre billent, törzs egyenes. Olyan mélyre guggolunk le, hogy a combok vízszintesek legyenek, majd feltoljuk magunkat majdnem teljesen nyújtott térdekig. A mozgás lassú, egyenletes, felfelé jövet lélegzünk ki. Kicsi rugókkal is lehet variálni. A gyakorlat a combfeszítő izmokat - a comb elülső oldalát -, és a belső combokat fogja, valamint a feneket formázza még.
Ajánlott dózis: 3 x 50 nagy guggolás
- Álljunk egy lépcső szélére úgy, hogy a talpunk fele - a sarkunk - lógjon le róla. Emeljük a levegőbe az egyik lábunkat, a másikkal pedig emelkedjünk lassan - kilégzés közben - lábujjhegyre, majd engedjük a sarkat vissza, a lépcső szintje alá. Ismételjük a másik lábra is. Nehezíthetjük úgy, ha a dolgozó láb oldalán súlyt tartunk a kezünkben.
Ajánlott dózis: 3 x 20 mindkét oldalra
- Álló zárt helyzetből az egyik lábbal messze előre lépünk, úgy, hogy az elől lévő térd a boka fölött helyezkedjen el, a végrehajtás során pedig ne mozduljon el előrefelé. A hátul lévő lábat hajlítjuk, a térd majdnem érinti a talajt, majd mindkét lábbal felfele tolunk. Felfelé jövet kilégzés. Ez a gyakorlat is variálható kisebb, rugózó mozdulatokkal. Kiváló gyakorlat a combok és a fenék formázására.
Ajánlott dózis: 3 x 20 mindkét oldalra.
- Hanyatt fekszünk, lábakat függőleges helyzetbe emeljük, kezeket a csípő alá tesszük, hogy enyhén megemelkedjen a medence. Lábterpesztést végzünk, a lehető legnagyobb mértékben majd zár a láb. Az alsó helyzetben apró rugókkal variálhatjuk.
Ajánlott dózis: 2 x 50 nagy terpesztés + 2 x 30 kicsi rugó
- fekvőtámasz: 5x20
Diós gömb álomdiéta módra
Hozzávalók:
50 dkg álomdiéta lisztkeverék
édesítőszer
20 dkg margarin
1,5 dl( 1,4 % ) tej
2 dkg élesztő
1 tojás sárgája
30 dkg darált dió
fahéj
1 tojás
1 marék darabos dió
Elkészítés módja:
A lisztkeverékbe belemorzsolunk 20 dkg margarint. 1,5 dl tejet meglangyosítunk, édesítőszerrel megízesítjük, és utána beleteszünk 2 dkg élesztőt. Élesztős tejjel és 1 tojás sárgájával összegyúrjuk a tésztát (nem kell keleszteni).
Töltelék: 2 dl vizet felforralunk édesítőszerrel, levesszük a tűzről, beleszórunk 30 dkg darált diót és fahéjat, jól összekeverjük.
Vékonyra nyújtjuk a tésztát, amiből pohárral, vagy süteményformával köröket szaggatunk. A kör közepére 1 kávéskanál tölteléket teszünk, gombóccá formáljuk, megkenjük tojással. Kosárka formába rakjuk és fél dióval díszítjük a tetejét. Az advent időszakának kedvence ez a családunkban.