Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 30. 13:49

Jönnek az ünnepek, és a finomságok. Mire figyeljünk?

Jönnek az ünnepek, és a finomságok. Mire figyeljünk?
Az adventi finomság nemzetenként más és más, de közös vonásként megemlíthető, hogy a méz, az aszalt- vagy kandírozott gyümölcsök, a csokoládé és egyes fűszerek szinte mindegyik nemzet ünnepi finomságaiban megtalálhatóak. Mire érdemes odafigyelnünk?

Az aszalt és kandírozott gyümölcsök esetén érdemes figyelembe venni, hogy a nyers gyümölcshöz képest magas az energia- és szénhidráttartalmuk. A hal nálunk régebben inkább a böjtös ételekhez tartozott az ünnep idején, de ma már az ünnep bármelyik napján előfordulhat.  A halak egyéb előnyei közé tartozik, hogy számtalan módon (pl. leves, rántott, natúr, grill, tepsiben sült stb.) és ízesítéssel (citromos, paradicsomos, sajtos, zöldséges, mustáros stb.) készíthetők, fogyaszthatók el. Nálunk a halászlé hagyományos karácsonyi ételnek számít. A szárnyasok közül a pulyka is a karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Magyarországon is megtalálható egyes családok ünnepi menüjében. Az angolok főként gesztenyével töltve fogyasztják, amitől édes jellegűvé válik, így igazi ínyencségnek számít, bár a magyar ízlésvilágtól elég idegen.

Viszont itt a nagy dilemma. Decemberben 5 kg az átlaghízás. Az ételek alapanyagainak megváltoztatása mellett a mozgást se hanyagoljuk el! A karácsony előtti időszakban mindenki megpihen egy kicsit. Teljesen alakulnak a napjaink. Ha még a hó is esik, akkor az edzéssel eltölthető idő igazán megváltozik: rövid idő alatt minél hatékonyabban! Érezted már, hogy az egész edzésed egy rohanás? Ne legyen probléma a korlátozott idő! Az alábbi rövidke edzésprogram neked íródott!
Mindegyik edzés időtartama 30-45 perc, így 1 óra alatt kész vagy. Még a gyors zuhanyzás és az öltözés is belefér!

Bemelegítés után kezd edzeni, és nyújtással fejezd be mindig!

- Széles terpeszben állunk, lábfejek rézsút kifele fordítanak, has behúz, medence előre billent, törzs egyenes. Olyan mélyre guggolunk le, hogy a combok vízszintesek legyenek, majd feltoljuk magunkat majdnem teljesen nyújtott térdekig. A mozgás lassú, egyenletes, felfelé jövet lélegzünk ki. Kicsi rugókkal is lehet variálni. A gyakorlat a combfeszítő izmokat - a comb elülső oldalát -, és a belső combokat fogja, valamint a feneket formázza még.
Ajánlott dózis: 3 x 50 nagy guggolás

- Álljunk egy lépcső szélére úgy, hogy a talpunk fele - a sarkunk - lógjon le róla. Emeljük a levegőbe az egyik lábunkat, a másikkal pedig emelkedjünk lassan - kilégzés közben - lábujjhegyre, majd engedjük a sarkat vissza, a lépcső szintje alá. Ismételjük a másik lábra is. Nehezíthetjük úgy, ha a dolgozó láb oldalán súlyt tartunk a kezünkben.
Ajánlott dózis: 3 x 20 mindkét oldalra

- Álló zárt helyzetből az egyik lábbal messze előre lépünk, úgy, hogy az elől lévő térd a boka fölött helyezkedjen el, a végrehajtás során pedig ne mozduljon el előrefelé. A hátul lévő lábat hajlítjuk, a térd majdnem érinti a talajt, majd mindkét lábbal felfele tolunk. Felfelé jövet kilégzés. Ez a gyakorlat is variálható kisebb, rugózó mozdulatokkal. Kiváló gyakorlat a combok és a fenék formázására.
Ajánlott dózis: 3 x 20 mindkét oldalra.

- Hanyatt fekszünk, lábakat függőleges helyzetbe emeljük, kezeket a csípő alá tesszük, hogy enyhén megemelkedjen a medence. Lábterpesztést végzünk, a lehető legnagyobb mértékben majd zár a láb. Az alsó helyzetben apró rugókkal variálhatjuk.
Ajánlott dózis: 2 x 50 nagy terpesztés + 2 x 30 kicsi rugó

- fekvőtámasz: 5x20

Diós gömb álomdiéta módra

 

 

Hozzávalók:

50 dkg álomdiéta lisztkeverék

édesítőszer

20 dkg margarin

1,5 dl( 1,4 % ) tej

2 dkg élesztő

1 tojás sárgája

30 dkg darált dió

fahéj

1 tojás

1 marék darabos dió

 

Elkészítés módja:

A lisztkeverékbe belemorzsolunk 20 dkg margarint. 1,5 dl tejet meglangyosítunk, édesítőszerrel megízesítjük, és utána beleteszünk  2 dkg élesztőt. Élesztős tejjel és 1 tojás sárgájával összegyúrjuk a tésztát (nem kell keleszteni).

Töltelék: 2 dl vizet felforralunk édesítőszerrel, levesszük a tűzről, beleszórunk 30 dkg darált diót és fahéjat, jól összekeverjük.

Vékonyra nyújtjuk a tésztát, amiből pohárral, vagy süteményformával köröket szaggatunk. A kör közepére 1 kávéskanál tölteléket teszünk, gombóccá formáljuk, megkenjük tojással. Kosárka formába rakjuk és fél dióval díszítjük  a tetejét. Az advent időszakának kedvence ez a családunkban.

Kövessen minket a Facebookon is!