Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 1. 14:31

Érdemkeresztet és rózsát kapott az érsek

Érdemkeresztet és rózsát kapott az érsek
A Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta dr. Bábel Balázs metropolitának Schmitt Pál köztársasági elnök. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a magyarság egysége melletti kiállásáért, a keresztény értékek következetes képviseletéért, egyházi műemlékeink megóvása érdekében végzett tevékenységéért kapta meg a rangos elismerést, melyet a napokban ünnepélyes keretek között vehetett át a Sándor Palotában.

– Nagyon sok kitüntetést kaptam már életem folyamán, és hazudnék, ha azt mondanám nem örülök neki. Különösebben azonban nem kábított el, mint ahogyan régen mondták ettől még nem ülhetek a babérjaimon. Ez onnan ered, hogy a bakalerátusokat, és a különböző tudományos fokozatúakat megkoszorúzták babérkoszorúval, majd utána semmit sem kellett csinálniuk, ülhettek a babérjaikon. A kitüntetést betettem a szekrénybe, vélhetően ezt sem fogom soha kitűzni. A püspöki insigniákat is csak a liturgián hordom. Ugyanakkor az egyházamnak ez egyfajta elismerés. Ami engem mégis meghatott, az a rózsacsokor volt.

Amikor eljövőben voltunk a ceremóniáról a Sándor palota egyik alkalmazottja mondja: a köztársasági elnök úr szeretné az oltárt is megajándékozni. Fogalmam sem volt hogyan? Az ünnepségen volt egy hatalmas nagy csokor virág a szalonban, ahol átadták a kitüntetést. Hozták utánunk, alig fért be a kocsiba. Hazavittem. Még mindig ott virít a Székesegyház oltára előtt. Ez meghatóbb volt számomra, mint maga a középkereszt.

Kövessen minket a Facebookon is!