Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 2. 11:54 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

A jövő év legnagyobb vesztese a környezetvédelem

A jövő év legnagyobb vesztese a környezetvédelem
A környezetvédelem a legnagyobb vesztese a jövő évi költségvetésnek; a 2011-es költségvetés struktúrájában - lényegében az eddigi költségvetések folytatása - nincs hatékony fordulat a fenntarthatóság területén - mondta Jávor Benedek.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke tegnap Szegeden egy lakossági fórumon kifejtette: tízmilliárdos nagyságrendű forráskivonás történik a szektorból. Még olyan területeken is, ahol az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján ésszerűtlen, például a hatósági rendszer leépítése, az országos kármentesítési program kiszárítása.

Mint fogalmazott: a kolontári tragédia után érhetetlen, hogy juthat eszébe felelős kormányzati tisztviselőnek az ilyen balesetek megelőzéséhez szükséges hatósági kapacitás leépítése, illetve az ilyen veszélyes szennyezési források felszámolásához szükséges program ellehetetlenítése. Az elsődleges cél, hogy megálljon és visszaforduljon a folyamat - mondta. Hozzátéve: a vitában benyújtottak mintegy hetven módosító indítványt a költségvetéshez, melyek egységes szerkezetben zöld költségvetést rajzolnak ki. „Most folyik a vita a parlamentben, és azt reméljük, hogy minél több módosító indítványunkat sikerül elfogadtatni a kormányoldallal, és ezáltal legalább egyes pontokon javítani a költségvetési tervezetet.”

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke elmondta: ma az energiapolitika a legaktuálisabb kérdés Magyarországon, összefüggésben a nemzetközi klíma-tárgyalásokkal. Rövid időn belül radikális energiapolitikai fordulatot kell végrehajtani, ellenkező esetben az ország perifériára sodródik és ki lesz szolgáltatva az egyre dráguló fosszilis energiaszolgáltatóknak. "Ami már nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen ezeket az energiahordozókat olyan államokból importáljuk, melyek ezt előszeretettel használják politikai zsarolás eszközeként" - hangsúlyozta.

Ezzel szemben Magyarországnak fenntartható energiapolitikára van szüksége, mely mindinkább a hazai erőforrásokra támaszkodik. A következő fontos kérdés a vízgazdálkodás átalakítása, ugyanakkor a konkrét lépések hiányoznak a területen. Ez jövőre sem változik, hiszen a beterjesztett költségvetés tervezete alapján nem várható alapvető változás a vízgazdálkodás területén - mondta Jávor Benedek.

Harmadikként említette a természetvédelmet. 2010 a nemzetközi Biodiverzitás éve, s október végén írtak alá egy nemzetközi egyezményt Japánban, melynek Magyarországra nézve is lesznek kötelezettségei. Nagy kérdés, hogy mit tud, és mit akar tenni az ország a természetvédelmi értékeivel - fogalmazott a politikus.
A lakossági fórumon egyébként e témák mellett szó volt a vörösiszap katasztrófáról, a győri Audi gyár fejlesztéséről és más, környezetvédelmet érintő témákról.

Kövessen minket a Facebookon is!