Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 3. 08:33 | Szerző/forrás: www.kecskenet.hu

Tó volt a Szahara helyén

Tó volt a Szahara helyén
Óriási tó vagy tavak voltak egykor a Szaharában – derült ki egy friss kutatásból. A nagy víztömeg kiterjedése a korai ember vándorlását is befolyásolhatta, így az antropológusok számára is érdekesek az eredmények.

Egy vagy több tó is lehetett a mai Szahara területén egykor, ugyanis halcsontokat találtak a sivatagban, messze a tengertől. Az Endeavour űrrepülőgép által 2000-ben készült radarfelvételeket elemezte kollégáival Maxine Kleindienst (Torontói Egyetem) és Ted Maxwell (Smithsonian National Air and Space Museum, Washington), hogy megoldja a rejtélyt.

A Geology szaklap decemberi számát idéző Wired beszámolója szerint a kutatók arra jutottak, mintegy 250 ezer évvel ezelőtt a Nílustól nyugatra, a mai Csád, Szudán és Líbia területén óriási tó helyezkedett el. Nem világos, egy vagy több víztömegről van szó, mert az évszázadok során változott a kiterjedés, míg körülbelül nyolcvanezer évvel ezelőtt végleg kiszáradt. A később szárazzá váló vidéket betemette a homok, ezért nem látszanak ma a meder nyomai. Az eredmények fontos támpontot adhatnak az emberiség korai vándorlását illetően, ugyanis a környezeti adottságok befolyásolhatták a homo sapiens elterjedését.

Kövessen minket a Facebookon is!