Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 4. 09:10 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
Szombaton helyenként csak lassan oszlik fel a köd, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon kevés lesz a felhő, sok napsütés valószínű, de a felhősebb keleten is előbukkan pár órára a Nap. Az északias szél eleinte helyenként megélénkül, majd estére mérséklődik. -3 és +2°C közé emelkedik a hőmérséklet, de északnyugaton hidegebb is lehet. Vasárnap reggel alig lesz felhő az ország felett, csapadék sehol sem várható.Gyenge légmozgás várható, és a derült idő miatt országszerte erősen lehűl a levegő.

Általában -4 és -9°C közé csökken a hőmérséklet, de a hóval borított tájakon és a fagyzugos völgyekben akár -12 és -15°C közötti értékeket is mérhetünk majd. Napközben gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, majd nyugat felől felhősödés kezdődik, csapadék azonban sehol nem várható. A szél délkeletire fordul, a déli országrészben megélénkül, helyenként megerősödik. A legmelegebb órákban is mindössze -3 és +2°C-ot mérhetünk majd.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton hidegfronti hatás érvényesül hazánkban. Emiatt erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok, fejfájás, türelmetlenség, migrén is jelentkezhet.Reggel és napközben is hideg lesz, az alacsony hőmérséklet is okozhat kellemetlen perceket, érdemes rétegesen, melegen öltözködni! Egy csésze tea segíthet a felmelegedésben, és hangulatunkat is javíthatja. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton reggel sokfelé sűrű ködfoltokra ébredhetünk, melyek néhol csak nehezen oszlanak majd fel, érdemes nagyobb követési távolságot tartani! Reggelre a hó és a latyak több helyen az utakra fagyhat, és napközben is több helyen °C alatt marad a hőmérséklet, legyünk nagyon óvatosak, kerüljük a hirtelen fékezéssel vagy irányváltoztatással járó helyzeteket! Főleg északnyugaton sokfelé télies útviszonyokra készülhetünk; aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!