Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 9. 08:32

Magyar fiatalok utaznak az erdélyi Csíkba

Magyar fiatalok utaznak az erdélyi Csíkba
December 15. – 19 között három országból ötvennél több magyar fiatal utazik együtt az erdélyi Csíkba, hogy az ottaniakkal együtt részt vegyenek egy kárpát-medencei betlehemes találkozón. A találkozó mottója Sík Sándort idézi „Csak azt tudjuk szeretni, amit ismerünk!”

A Bekecs Beregszász – Kecskemét Baráti Társaság Egyesület tagjai 1999 óta építik testvér-városi kapcsolatukat Beregszásszal. Ennek fontos része a fiatalok cserelátogatása. Évek során a kapcsolati háló tovább terjedt, és 2008-ban tematikus rendezvénnyé bővült. Két alkalommal jöttek Kecskemétre az adventi időszakban Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról a külhoni magyar fiatalok. A három országból érkező diákok kecskeméti családoknál laktak, együtt jártak iskolába a velük egykorú gyermekekkel, közösen töltötték szabad idejüket, közben sok helyen bemutatták betlehemes műsorukat is.

 

A betlehem-járás a magyar népi színjátszás téli ünnepköri szent formája. Ez a fajta népi színjáték, mely a szimbólumok nyelvén és eszközeivel dolgozik, már kihalóban volt. Lelkes néprajzosok, amatőr színjátszók feltámasztották, így minden évben igazán szép játékok mutatkozhattak be itt is.

 

Így kezdődött, folytatódik és bővül a kárpát-medencei betlehemes gyermektalálkozó, ami alkalmat teremt arra, hogy a közös ünneplés közben gyerekek és szülők ismerkedjenek, barátkozzanak egymással. A találkozás lehetőség is, hogy az ünneplés mellett a résztvevők megismerjék a mindennapok valóságát. A diákok részt vesznek tanórákon, a felnőttek, kísérők bekapcsolódhatnak a tantestületek munkájába, komoly szakmai tapasztalatcsere zajlik. A kapcsolatépítés szempontjából válik igazán izgalmassá a négy évig tartó találkozás-sorozat. Remények szerint egy több határon átívelő, komoly kapcsolati háló alakul ki a diákok, a szülők, az egyesületek és azok tagjai között.

 

2010-ben Magyarországon kívül, Csíkszeredán lesz a találkozás. A kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, a dédai iskola diákjait, a beregszászi cserkészeket a csíkszeredai  Nagy Imre és  a Segítő Mária iskolákban  várják.

 

Az újra egyesülő Európában a civilek, a civil szervezetek irányításával a fiatalok szüntethetik meg az emberi kapcsolatokban az ismert történelmi okok miatt kialakult folytonossági hiányokat.

 

A találkozót a Nemzeti Civil Alapprogram, Kecskemét Város Önkormányzata, a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegyei Katolikus Iskolák Alapítvány, a Lurkó Diáksegítő Alapítvány, a széchenyivárosi Szentcsalád Plébánia és több magánszemély támogatja, a megvalósításban közreműködik a kecskeméti Bekecs Egyesület, a beregszászi Cserkészliliom Alapítvány, a kassai Árvácska Tehetséggondozó Társulás és a csíkszeredai „Csobod öröksége” Egyesület.

Kövessen minket a Facebookon is!