Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 11. 07:48 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé számíthatunk csapadékra, mely eleinte a legtöbb helyen havazás lesz, csak a Dunántúlon válthat át havas esőbe, esőbe, ónos esőbe. Estétől kezd csak szakadozni a felhőzet nyugat felől. A délnyugati szél többfelé élénk lesz, majd északnyugatira fordul a légmozgás, és a Kisalföldön erős, viharos lökések is előfordulhatnak. -3 és +3°C-os csúcshőmérsékletekre van kilátás. Vasárnap reggel változóan felhős időre ébredhetünk, keleten szórványosan várható kisebb havazás, hózápor. A nyugatias szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik élénk lökések. +1 és -4°C közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Napközben többször erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan számíthatunk kisebb havazásra, hózáporokra, záporokra. A nyugati, északnyugati szél sokfelé élénk, erős lesz, a Kisalföldön viharos széllökések is előfordulhatnak. 0 és +5°C közé melegszik a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton kettősfront terhelheti szervezetünket. Álmatlanság, nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet, a csapadékos idő miatt erősödhetnek a reumatikus panaszok, fokozódik a görcshajlam. Egyeseknél vérnyomás-ingadozás, valamint szívpanaszok jelentkezhetnek. A szeles időben fokozódhat a fejfájás és a migrén is. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton reggel még csak északnyugaton, majd napközben országszerte várható csapadék, mely eleinte mindenütt havazás lesz, csupán a Dunántúlon válthat át néhol esőbe így sokfelé nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Többfelé erős lesz a szél, a Dunántúlon akár viharos lökések is előfordulhatnak, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása. A frissen lehullott hó miatt helyenként kisebb hófúvások is kialakulhatnak, sőt néhol akár ónos eső is hullhat! A kettősfront miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, ez pedig fokozza a baleset bekövetkezésének lehetőségét! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!