Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 14. 11:26 | Szerző/forrás: http://www.greenfo.hu

Hátrányban a nagytestű ragadozók

Hátrányban a nagytestű ragadozók
A nagytestű ragadozók sokkal érzékenyebben reagálnak a környezet változásaira, mint a kisebb fajok, mert keményebben meg kell dolgozniuk a betevőjükért - derítette ki egy brit kutatás.

 A Durhami Egyetem és a Londoni Zoológiai társaság tudósai a ragadozók populációit állították szembe zsákmányuk mennyiségével. A nagyobb fajok, például az oroszlán, a tigris vagy a jegesmedve állományai sokkal nagyobb mértékben csökkentek táplálékállataik megfogyatkozása esetén, mint a kisebb testűek, amilyen a menyét vagy a borz - írták a Biology Letters című folyóiratban a ScienceDaily tudományos hírportál ismertetése szerint.


A robusztus testméret, amely révén nagytestű zsákmány is elejthető, hátrány is lehet a szűkös időkben, amikor kevesebb a prédaállat, és keményebben meg kell dolgozni a táplálékért. A legnagyobb testű fajoknak öt-hatszor akkora mértékben apad a számuk, ha kevesebb a zsákmány.

A tigrisek és jegesmedvék sérülékenysége zsákmányállataik megfogyatkozása esetén abból fakad, hogy a hatalmas méret és a hosszas portyázás sok energiát emészt fel - magyarázta Philip Stephens, a Durhami Egyetem biológusa. Chris Carbone, a Londoni Zoológiai társaság nyugalmazott kutatója pedig kifejtette, hogy tanulmányuk segít megérteni, miért ennyire érzékenyek a nagytestű ragadozók a környezeti zavarokra, és miért ennyire fontos élőhelyük, különösen zsákmányállataik megóvása fennmaradásuk érdekében.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület