Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 15. 16:27

Főszékesegyház: időkapszulában a város - kalocsai üzenet a jövőnek

Képgaléria
Főszékesegyház: időkapszulában a város - kalocsai üzenet a jövőnek
Helyére került a kalocsai főszékesegyház déli tornyának gömbje és keresztje is. Időkapszulájába a város üzeneteit helyezte az egyház.A császárfára helyezett gömbben, a bontási munkálatok során ugyan nem találtak időkapszulát, az egyház mégis úgy döntött, hogy egyfajta gesztust gyakorolva a város felé, a felújított déli toronyba is üzenetet rejt.

Ezért ebbe a kapszulába nem ereklyéket tettek, hanem a város vezetésén túl helyi fotósokat, újságírókat és közéleti szereplőket kértek fel arra, hogy küldjenek egy-egy darabot jelenükből a jövőbe a múlt kutatóinak.

A város nevében Simon Zoltán alpolgármester helyezte el a Kalocsa jelenlegi gazdasági életéről és jövőbeni terveiről szóló dokumentumokat.

A klasszicista toronysisakot díszítő gömbbe bekerült a belvárosi egyházközség beszámolója és egy a „mai gyerekekről” szóló irat is, illetve a Városi Közművelődési Intézmény programjainak bemutatása, valamint a Kalocsai Néplap és a Miújság című helyi lap egy-egy példánya. A Kalocsa Tv DVD-jére a főszékesegyház munkálatairól készült felvételek kerültek. De az időkapszulában „landolt” Viczay Lajos, életműdíjas fotóművész és Koprivanacz Kristóf, fotográfus képgyűjteménye is.
A Korona rádió összeállítást készített heti közéleti műsoraiból, a polgármesterekkel illetve Bábel Balázs érsekkel készült interjúiból, de a sétálóutcai harangjáték is hallható a jövő embereinek küldött pendriveon.
Az időkapszulába Szűcs Brigitta Zita, a Petőfi Népe kalocsai tudósítója is elhelyezhette írását, melyben a jelen egy szeletéről írva, egyfajta életképet festett eddigi benyomásai alapján Kalocsáról.
– Ezek is éltek, szerettek, veszekedtek, keresték az élet értelmét, olykor boldogok voltak, olykor nem. Ezt gondolják majd rólunk azok, akik évtizedek múlva leveszik az aranyozott toronygömböt a helyéről – mondta Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek, majd megáldotta a magasba emelkedő keresztet.

 

baon.hu/ Vörös Márta

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház